De wachttijd voor een niertransplantatie loopt in België op tot meer dan vier jaar. Dat zegt de vereniging van nierpatiënten Fenier-Fabir woensdag naar aanleiding van de jaarlijkse Wereldnierdag donderdag.

De vraag naar nieuwe nieren is volgens Roger Carton, voorzitter van Fenir-Fabir, de laatste jaren gevoelig toegenomen. Dat gebeurt omdat er steeds meer patiënten met diabetes, hoge bloeddruk en cardiovasculaire ziekten zijn. 'Voeg daar aan toe dat het aantal nierdonoren reeds jaren hetzelfde blijft, en er ontstaat een wachttijdprobleem', klinkt het in een persbericht.

De Wereldnierdag staat dit jaar dan ook in het thema van niertransplantatie. Door het tekort aan donoren is de wachttijd in België opgelopen tot gemiddeld 4,5 jaar, waardoor patiënten vaak verplicht zijn om meerdere jaren nierdialyse te ondergaan. 'Voor andere organen is er in de helft van de gevallen al na 1 jaar een donor', aldus Fenir-Fabir.

Volgens het UZ Gent hebben in Vlaanderen ongeveer 300.000 mensen nierproblemen. Daarvan staan zo'n 850 mensen op de wachtlijst voor een donornier, maar jaarlijks worden slechts 450 niertransplantaties uitgevoerd. 

Het Gentste universitaire ziekenhuis wijst in een persbericht op het belang van levende donatie. 'Dat geeft betere resultaten dan bij transplantatie met een nier van een overleden donor', klinkt het. Jaarlijks gebeuren er in België zowat 50 niertransplantaties via levende donatie