Krijgt de iPad een aanraakscherm met textuur?
Het Finse Senseg heeft een technologie ontwikkeld waarmee je een aanraakscherm verschillende texturen kan geven. Foto: rr
Vanavond stelt Apple naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe iPad voor. De geruchtenmolen draait al enkele weken op volle toeren, maar een nieuwkomer in speculatieland is dat de volgende iPad een scherm krijgt waarop je verschillende texturen kan voelen.

Vooraleer je dit gerucht meteen naar de prullenbak verwijst: de technologie om zoiets klaar te spelen, bestaat wel degelijk. Senseg is een Fins bedrijfje dat een systeem heeft ontwikkeld dat naar de naam E-Sense luistert. 

E-Sense maakt gebruik van 'tixels'. Dat zijn elektrostatische velden die verschillende soorten wrijving kunnen genereren en de gebruiker op die manier een ander aanraakgevoel geven. De technologie werd door Senseg eerder al aan technologiesite CNet getoond op een tablet, en zit dus niet meer in een conceptfase. 

Deze toepassing zou kunnen gebruikt worden om braille op de iPad te genereren, of om spelletjes een hele nieuwe dimensie te geven. De Britse krant The Guardian heeft aan Senseg gevraagd of het samenwerkt met Apple, maar de Finnen houden de lippen stijf op elkaar.

'We hebben iets dat je echt moet zien. En aanraken'

Helemaal onwaarschijnlijk is het gerucht niet. Op de uitnodiging voor het Apple-evenement staat de tekst 'We hebben iets dat je echt moet zien. En aanraken'. Bij een bedrijf dat zo afgemeten is in zijn communicatie als Apple, wil die aanraaksuggestie wel degelijk iets zeggen.

Ook over de naam van de nieuwe iPad wordt druk gedebatteerd: wordt het een iPad 3, een iPad 2S, of een iPad HD? Die laatste naam zou verband houden met het haarscherpe Retina-scherm dat het toestel zou bevatten. Maar als deze tablet de iPad HD wordt, wordt de vólgende versie - die ongewijfeld datzelfde scherm zal bevatten - dan de iPad HD 2? Een piste die Apple hopelijk niet inslaat, om te vermijden dat je binnen enkele jaren zit te wachten op de aankondiging van de iPad HD 6 XL².

Heel veel geruchten en speculaties dus, de ene al wat geloofwaardiger dan de andere. Wat Apple precies zal aankondigen, weten we vanavond vanaf 19 uur onze tijd.