Breivik formeel aangeklaagd
Anders Behring Breivik Foto: EPA
Het Noorse openbaar ministerie heeft massamoordenaar Anders Behring Breivik woensdag formeel aangeklaagd. Zoals verwacht is de 33-jarige Breivik in staat van beschuldiging gesteld op basis van de Noorse antiterreurwetgeving.

Aan Anders Behring Breivik wordt ten laste gelegd dat hij gewelddaden heeft gepleegd met als doel de cruciale overheidsfuncties lam te leggen en de bevolking angst aan te jagen.

Breivik heeft bekend dat hij op 22 juli 2011 in Oslo en op het eilandje Utøya 77 mensen heeft vermoord, maar ontkent daarmee een misdaad te hebben begaan. Hij kan 21 jaar gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden, of naar een psychiatrische instelling worden verwezen als hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard.

Eerder had het openbaar ministerie laten weten dat de aanklacht tegen Breivik pas openbaar zou worden gemaakt als iedereen die erin genoemd wordt, zoals overlevenden van het bloedbad dat Breivik aanrichtte en nabestaanden van de slachtoffers, op de hoogte was gesteld.

Het openbaar ministerie heeft laten weten onder voorwaarden bereid te zijn te aanvaarden dat Breivik ontoerekeningsvatbaar is. Komt de rechter ook tot die slotsom, dan wacht hem een gedwongen opname in een psychiatrische kliniek in plaats van de cel.

Volgens officier van justitie Tor-Aksel Busch ’is er, zoals de feiten nu liggen, geen grond voor een gewone gevangenisstraf. Maar het recht om een celstraf te eisen is enkel voor justitie voorbehouden.'