Russische oppositie vindt presidentsverkiezingen ‘beledigend’
Foto: AFP
De ‘Liga van kiezers’, een vereniging die vooral Russische beroemdheden omvat, heeft vandaag de Russische presidentsverkiezingen van afgelopen zondag een ‘belediging voor de maatschappij’ genoemd wegens de ‘massale fraude’. Op zaterdag tien maart wil de oppositie een nieuwe manifestatie houden tegen de verkiezing van Vladimir Poetin.

‘De instellingen van het presidentschap, het electoraal systeem en de Russische macht in het geheel zijn in diskrediet gebracht’, oordeelt de Liga. Ze hekelt ook de ongelijkheden tussen de kandidaten tijdens de campagne. Volgens de vereniging kon Poetin voordeel halen uit de middelen van het staatsapparaat. ‘Vanwege deze zaken weigert de Liga het resultaat van de presidentsverkiezingen van 2012 te erkennen’, benadrukt de vereniging.

De Liga werd in januari opgericht om de Russen te mobiliseren voor vrije verkiezingen in maart. In de vereniging zitten ook belangrijke personen uit het verenigingsleven, de cultuur en de blogosfeer, zoals de schrijver Boris Akoenin en de muzikant Joeri Sjevtsjoek.