Topministers bespreken besparingen in gezondheidszorg
Premier Elio Di Rupo Foto: BELGA
Het kernkabinet en de minister van Begroting zitten sinds 9.30 uur opnieuw rond tafel voor het begrotingsconclaaf. Na drie dagen wordt de sfeer nog altijd 'constructief' genoemd, maar het verloopt trager dan verwacht.

De ministers buigen zich momenteel over de gezondheidszorg. Nadien komen besparingen in de primaire uitgaven opnieuw op tafel.

Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne stelde bij zijn aankomst aan de Lambermont dat er daar middelen gevonden kunnen worden door meer in te zetten op generische geneesmiddelen.

'Goedkopere geneesmiddelen zijn goed voor de patiënten en voor de schatkist', zegt hij op Radio 1. 'Er komt een ganse generatie van biotechnologische goedkope geneesmiddeln op de markt.'

Sigaretten zouden ook duurder worden, zolang een pakje bij ons goedkoper is dan in de buurlanden.

Horten en stoten

Het begrotingsconclaaf belooft de volgende dagen met horten en stoten te verlopen. Zowel woensdag- als donderdagnamiddag wordt een aantal ministers in het parlement verwacht voor vragen in commissies of de plenaire vergadering.

Vrijdagvoormiddag staat dan weer de wekelijkse ministerraad op de agenda. Het kan dus goed zijn dat het werk pas tegen of tijdens het weekend afgerond wordt, lieten Johan Vande Lanotte en Van Quickenborne verstaan.

Voorstellen

Intussen valt te horen dat de voorstellen om bepaalde btw-tarieven te verhogen, zoals in de horeca, van tafel zijn. Ook het voorstel om de meerwaarde op aandelen extra te belasten, zou intussen afgevoerd zijn. Er zou ook niet geraakt worden aan de prijs van de dienstencheques.

De regering verwacht ook van de gewesten 250 miljoen euro. Het is de bedoeling dat die uit een lijst federale bevoegdheden en diensten kunnen kiezen waarvan ze mee profiteren. Zo zullen ze bijvoorbeeld kunnen meebetalen voor de Belgische bijdrage voor Europa.

'Het is de bedoeling dat het regeerakkoord uitgevoerd wordt', zegt Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) daarover. 'Het regeerakkoord voorziet 250 miljoen.'