Akkoord bij De Lijn over besparingsplan
De bussen van De Lijn blijven in de stelplaats. Foto: BELGA
De vakbonden en directie bij de openbare vervoersmaatschappij De Lijn hebben een akkoord bereikt over het besparingsplan voor 2012. Dat is vernomen van ACV-secretaris Jan Coolbrandt.

Er zijn garanties afgesproken over werkzekerheid bij De Lijn en inkomensgaranties. Ook over de arbeidsorganisatie en het lokale overleg zijn afspraken gemaakt.

Zo garandeert De Lijn dat het jobverlies kan worden opgevangen door afvloeiingen, en dat wie inkomsten uit weekendwerk verliest dit zal kunnen compenseren via prestaties.

De conclusies zullen worden voorgelegd aan de achterban van de vakbonden. ACV zal die alvast verdedigen, aldus Coolbrandt. Dat gebeurt voor de christelijke vakbond volgende woensdag.

Morgen staat overleg gepland over hetzelfde besparingsplan, maar tussen de vakbonden en de pachters - zelfstandige uitbaters van buslijnen - van De Lijn. Hier wordt de voornaamste bekommernis van de bonden om naakte ontslagen te vermijden.

Bij De Lijn wordt 60 miljoen euro bespaard. Daarvoor mikt de vervoersmaatschappij op meer inkomsten, besparingen in de uitgaven en het schrappen van een aantal lijnen.