De beleggers leken woensdag de problemen met de Griekse schulden even naast zich neer te leggen. In Brussel ging de Bel20 1,36 procent hoger tot een slot van 2.239,96 punten. Ook elders in Europa stonden winsten op de borden.

Het optimisme is wat bevreemdend want tegen donderdagavond moet een akkoord uit de bus komen over de Griekse obligatieruil waarbij de schuldeisers een flink deel van de waarde van hun staatspapier in rook zien opgaan.

Niet meedoen heeft ook weinig zin, want dan dreigt men met waardeloze obligaties opgezadeld te zitten. Het is dus een beetje kiezen tussen de pest en de cholera voor de bezitters van Griekse overheidsobligaties. Zonder een akkoord is Griekenland failliet: het land moet tegen 20 maart alweer voor 14,4 miljard euro schulden aflossen en kan dat enkel indien de schuldherschikking een feit is.

Wie alvast mee in het plan stapt, is Dexia, dat zijn aandeel woensdag met 3,44 procent zag aandikken tot 0,30 euro. Ook Ageas stapt mee in de Griekse obligatieruil. Het aandeel van de verzekeraar steeg met 0,70 procent tot 1,58 euro. KBC won 4,39 procent op 17,58 euro.

Op de brede markt was Agfa-Gevaert de uitblinker. Het aandeel stoomde 7,19 procent hoger tot een slot van 1,49 euro. De resultaten die de Mortselse beeldvormingsgroep bekendmaakte over het vierde kwartaal en het ganse boekjaar 2011, overtroffen de verwachtingen van analisten. Die analisten zijn vooral verheugd over de extra herstructureringen die Agfa-Gevaert gezonder moeten maken.