Hulpverleners en VN-gezant toegelaten tot Baba Amr
De gevechten hebben de gebouwen in Homs zwaar beschadigd. Foto: AFP
Volgens een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis zouden er hulpverleners toegelaten zijn tot de zwaar belegerde wijk Baba Amr in de Syrische stad Homs. Vervolgens zou ook Valerie Amos, hoofd humanitaire zaken bij de Verenigde Naties die momenteel op bezoek is in Syrië, de wijk betreden hebben. Het was haar missie om de regering ertoe te bewegen hulpverleners in de zwaarst getroffen gebieden toe te laten.

Valerie Amos blijft tot en met vrijdag in Syrië met als doel ’alle partijen in Syrië over te halen humanitaire hulp toe te laten, zodat de gewonden kunnen worden geëvacueerd en essentiële hulpgoederen kunnen worden bezorgd’.

Hicham Hassan, woordvoerder van het Internationale Rode Kruis, verklaarde woensdagmiddag dat een team van de Rode Halve Maan eindelijk toegelaten werd tot de wijk Baba Amr. Voorlopig is echter nog niet duidelijk wat het team allemaal mee kon nemen. 

Ook Valerie Amos zelf zou nu toegelaten zijn tot de belegerde wijk. Dat verklaarde een woordvoerder van de Rode Halve Maan.

Ondanks internationale druk ontzegde de Syrische regering hulpverleners lange tijd de toegang tot Baba Amr. Volgens de regering was er sprake van een veiligheidsrisico. Activisten stelden echter dat de regeringstroepen bezig zijn met een ’opruimactie’ om hun acties daar te verdoezelen.

In de Syrische hoofdstad Damascus sprak Amos woensdag eerst met de minister van Buitenlandse Zaken. Vervolgens vertrok Amos naar Homs en nu zou ze zich dus in de belegerde wijk Baba Amr begeven hebben.

Eerdere verzoeken van Amos om Syrië te bezoeken werden door het regime naast zich neergelegd. Dinsdag verklaarde de Syrische president Bashar Assad nog vastberaden te zijn de opstand in zijn land de kop in te drukken, ondanks toenemende druk van de internationale gemeenschap.