Bij het blussen van een brand in een plantenkwekerij in Munte, een deelgemeente van Merelbeke, moest de lokale brandweer woensdagochtend niet alleen afrekenen met een onbruikbare brandkraan, een opgeroepen tankwagen reed ook nog eens in de gracht. 'Het is mijn dag niet', aldus de Merelbeekse kapitein-dienstchef Eric De Rieck.

De brand in een loods van een plantenkweker in de Groenstraat in Munte werd woensdag iets voor 2.30 uur gemeld. 'Toen we ter plaatse kwamen, bleek de brandkraan door wegenwerken onbruikbaar, waardoor we 200 meter verder water moesten halen', aldus De Rieck. 'Onze tankwagen werd dringend opgeroepen, maar die reed in een gracht.' Uiteindelijk bood een tankwagen van de Gentse brandweer bijstand.

Volgens de brandweer sloegen de vlammen bij aankomst al uit het dak van de loods. 'Wellicht hadden we die toch niet meer kunnen redden', klinkt het. Drie vrachtwagens raakten vernield en ook een deel van de serres liep schade op; een ander deel kon worden gevrijwaard.
De brandweercommandant onderzoekt wat er fout liep, want anderhalf jaar geleden bleek de brandkraan in orde tijdens een controle.

Intussen leidden wegenwerken ertoe dat een laag asfalt de toegang tot de brandkraan verhinderde. 'Ik wil burgers oproepen om dergelijke situaties te melden, want brandkranen kunnen verplaatst worden, en dat komt iedereen ten goede.'

Het parket van Gent stuurt een deskundige ter plaatse om de oorzaak van de brand te achterhalen.