Agfa gaat verder reorganiseren
Foto: Belga
De Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert gaat reorganisatiemaatregelen doorvoeren om het rendement te verbeteren. Dat blijkt uit het persbericht over de jaarcijfers van Agfa. Vorig jaar dook het bedrijf in de rode cijfers.

De groep zal maatregelen nemen om de productie in lijn te stellen met de vraag naar filmproducten, aldus een woordvoerder. Die vraag gaat naar beneden door de hoge zilverprijs. De filmproducten worden gemaakt in Mortsel. Tot welke maatregelen concreet werd beslist, is nog niet duidelijk.

Agfa leed in 2011 een verlies van 73 miljoen euro, tegenover een winst van 105 miljoen euro in 2010. Het verlies is groter dan analisten hadden verwacht. De omzet kwam 2,5 procent hoger uit op 3,02 miljard euro. Het verlies is grotendeels te verklaren door de in het vierde kwartaal genomen beslissing om extra reorganisatiemaatregelen door te voeren.

Toch putten de beleggers goede moed uit de cijfers in het vierde kwartaal. Ondanks het feit dat België in recessie raakte, bleef de omzet van Agfa-Gevaert stabiel. De afdeling Agfa Health Care noteerde zelfs een omzetgroei van 5 procent. In de vroege handel steeg het aandeel zo'n 10 procent, maar die winst halveerde al snel.

In november duwden teleurgestelde beleggers het aandeel van de groep op één dag ruim een kwart lager na de bekendmaking van ronduit slechte derdekwartaalcijfers. Zelfs de grootste 'believers' leken de strijd op te geven en wierpen de handdoek in de ring.