Monty Python: The Holy Book of Days
Foto: rr
De legendarische filmklassieker Monty Python & The Holy Grail is uit op Blu-ray. Samen met die nieuwe release is er ook een begeleidende app voor de iPad. The Holy Book of Days vertelt het verhaal van de opnames in tekst, beeld en klank.

De opnames van de comedyklassieker liepen niet van een leien dakje, met meteen al een reeks incidenten op de eerste dag, bij de scène op de brug ('What is your favourite colour?'). Bij de eerste take gaat de hoofdcamera stuk, twee Pythons durven de gammele brug in kwestie niet eens oversteken, en koning Arthur (Graham Chapman) kampt met afkickverschijnselen van een drankverslaving. De toon voor de komende 28 dagen is meteen gezet.

Dat lees je goed: op 28 dagen moest de shoot volledig afgerond zijn. Alle overblijvende leden van Monty Python zijn voor deze app in hun archieven op zoek gegaan naar materiaal. Het resultaat is een bonte verzameling scripts, storyboards, dagboeken en foto's. Die worden in The Holy Book of Days aangevuld met beeld- en geluidsopnames, onder andere van repetities, uit de kluizen van Python. Bepaalde cruciale voorwerpen, zoals het Trojaanse Konijn, hebben een interactieve 360-gradenbehandeling gekregen en kan je bekijken hoe je zelf wil.

The Holy Book of Days wordt samen met de Blu-ray editie van de film gelanceerd, en de twee werken ook samen. Als je Blu-ray speler op hetzelfde draadloze netwerk zit als je iPad, kan je de twee sychroniseren en de film ook bedienen vanuit de app.

De app kost 3,99 euro en is meer dan een gigabyte groot, maar is een onmisbare aanvulling in de collectie van elke Monty Python-fan.