Bart De Wever: 'Ongelijkheid in weddes beter wegwerken'
Bart De Wever Foto: Photo News
Bart De Wever (N-VA) heeft geen probleem met de weddevermindering voor senatoren. Maar hij vindt wel dat de ongelijkheid voor gemeenschapssenatoren beter weggewerkt wordt. Eerder kaartte ook Bart Tommelein (Open VLD) dat aan.

Naast N-VA-voorzitter is Bart De Wever ook gemeenschapssenator. Dat betekent dat hij een verkozen Vlaams parlementslid is, maar daarnaast ook in de Senaat zetelt.

Het is de Senaat die het loon van de gemeenschapssenatoren bepaalt. Maar het is ook de Senaat die beslist heeft zijn leden minder te betalen. 

Daardoor verdienen gemeenschapssenatoren nu zowat 500 euro per maand minder dan hun  collega's in het Vlaams Parlement, terwijl ze nochtans eigenlijk meer werk hebben.

'Dan doe je je partij eens een plezier om als Vlaams parlementslid toch de senaatslijst te trekken. En dan eindig je als dank met 500 euro netto minder per maand', verklaarde De Wever daarover. Maar dat was volgens hem een grapje.

In Villa Politica zegt De Wever dat hij geen problemen heeft met een weddevermindering voor parlementsleden. 'De politiek heeft een voorbeeldfunctie', klinkt het. 'Maar de ongelijkheid die gecreëerd is voor mensen die in beide zitten, kunnen we beter wegwerken.'

Hij verdedigde daarbij ook zijn zetel in de parlementen. 'Ik doe weinig in het parlement', gaf hij toe. 'Maar ik werk dag en nacht om de ideeën waarvoor ik ben verkozen te verdedigen en als het erop aankomt dan kan ik namens mijn partij spreken.'

'Opbod tussen de parlementen'

Eerder had gemeenschapssenator Bart Tommelein (Open VLD) de weddevermindering aan de kaak gesteld. Hij beseft dat er een opbod is tussen parlementen en politici om zo flink mogelijk in te leveren. 

Tommelein kaartte dit aan in De Standaard. Op Radio 1 beklemtoonde hij dat hij mee die loonsverlaging in de Senaat gestemd heeft. Hij staat er dus achter. 'Maar het zou hypocriet zijn als ik blij was dat ik nu minder verdien.'

Hij vindt het jammer dat het Vlaams Parlement nog niet beslist heeft naar de verloning van zijn leden te kijken. Er wordt namelijk eerst een studie uitgevoerd en daardoor is er nu het verschil in loon. 'Er is een opbod bezig tussen parlementen en politici om zo veel mogelijk in te leveren', aldus Tommelein.

Of die 500 euro veel betekent maandelijks? Tommelein zei op Radio 1 dat hij niet goed weet hoeveel hij precies verdient maandelijks. 'Het moet zo'n 5000 euro zijn.'

Hij beklemtoont dat hij niet klaagt over zijn loon en dat hij, net als iedere Vlaming, moet inleveren en meer moet betalen voor bijvoorbeeld diesel of benzine. Maar dat hij voor zijn extra job in de Senaat nu beloond wordt met minder loon, is een beetje vreemd.