Geen post in West- en Oost-Vlaanderen door wilde staking
Foto: photo news
De inwoners van Oost- en West-Vlaanderen krijgen vandaag zo goed als geen post door een wilde stakingsactie bij de chauffeurs van bpost-sorteercentrum Gent X. De nachtploeg weigerde dinsdagnacht aan het werk te gaan omdat er onrust is over een een reorganisatie van de dienstregeling met langere werkdagen.

Zeventig procent van de nachtploeg legde het werk neer, waardoor er buiten de kranten nauwelijks post wordt bedeeld voor Oost- en West-Vlaanderen. 'De actie heeft een enorme impact, want de post voor beide provincies wordt in Gent gesorteerd', zegt Fred Lens, woordvoerder van bpost.

'De post is voorgesorteerd, maar blijft liggen in het sorteercentrum omdat de chauffeurs niet uitrijden. De post die woensdagniet bedeeld werd, zal donderdag en de dagen daarna verdeeld worden', zegt Lens. 'Wij verwachten dat de volgende ploeg wel aan de slag zal gaan.'

Sociale leven

De wilde staking brak uit nadat de directie meer inlichtingen gaf over de nieuwe werkregeling. "Normaal wordt er gemiddeld 7,36 uur op een dag gewerkt, maar dat zou meer worden", aldus Rudy De Coninck (VSOA). "De extra gewerkte tijd in de nieuwe 'dynamische organisatie' zou wel achteraf gerecupereerd kunnen worden. Maar omdat de transportafdeling al een tijd met personeelstekorten kampt, vrezen de mensen voor die compensatie en voor bijkomende werkdruk. De personeelsleden vrezen ook dat door het nieuwe systeem hun sociale leven een knauw zal krijgen."

Na overleg tussen de directie van bpost en de vakbonden stelde de directie een verklaring op waarin staat dat er tot na een nationale beslissing op 15 maart, geen verdere stappen ondernomen worden. Of de werknemers gerustgesteld zijn met de mededeling valt af te wachten tot de nachtploeg het werk hervat.