Sarkozy: 'Frankrijk heeft te veel buitenlanders'
Sarkozy te gast op France 2 Foto: AFP
De Franse president Nicolas Sarkozy, kandidaat voor een tweede ambtstermijn in het Élysée, vindt dat er te veel buitenlanders zijn in Frankrijk. Hij belooft het aantal buitenlanders dat elk jaar wordt toegelaten in Frankrijk te halveren, als hij opnieuw verkozen wordt. Dat heeft hij dinsdag gezegd op de tv-zender France 2.

"Ons integratiesysteem werkt alsmaar slechter omdat we te veel buitenlanders hebben op ons grondgebied en dat we er niet meer in slagen hen te huisvesten, werk te bieden of een school te vinden voor hen", aldus Sarkozy. "Om de integratie in goede omstandigheden opnieuw te lanceren, moet het aantal mensen dat we ontvangen, gehalveerd worden, van 180.000 naar circa 100.000."

Sarkozy heeft de laatste tijd weer aandacht voor de thema's immigratie en veiligheid, twee thema's die bijdroegen aan zijn verkiezingsoverwinning in 2007.

Volgens de huidige peilingen zal de Franse president tijdens de presidentsverkiezingen op 22 april en 6 mei ruim de duimen moeten leggen voor de socialistische kandidaat François Hollande.

De president kondigde dinsdag nog aan dat hij, indien hij opnieuw verkozen wordt, een vredesvoorstel zal lanceren voor het Midden-Oosten. Hij liet ook weten dat hij hoopt dat de Amerikaanse president Barack Obama opnieuw verkozen wordt.