Romney wint maar zonder knock-out
Mitt Romney Foto: REUTERS
Op Super Tuesday van de Republikeinse voorverkiezingen heeft kandidaat Mitt Romney enkele belangrijke overwinningen gehaald. Maar niet genoeg om de race voor de Republikeinse nominatie te beslechten.

Na zijn zege in de Amerikaanse deelstaten OhioVirginiaVermontMassachusetts en Idaho dinsdag heeft de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen Mitt Romney ook de overwinning in Alaska op zak.

Daarmee wint hij in 6 van de tien staten waar op Super Tuesday Republikeinse voorverkiezingen werden gehouden. Zijn belangrijkste uitdager Santorum verovert er drie.  Super Tuesday levert daarmee geen duidelijke winnaar op. Romney blijft favoriet, maar kan zijn belangrijkste uitdager Santorum voorlopig niet van zich afschudden.

De conservatieve Santorum schaart de gedelegeerden in Tennessee, Oklahoma en North Dakota achter zich.

Newt Gingrich haalde dan weer zijn thuisstaat Georgia met ruime voorsprong binnen. De oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden moest winnen om in de race te blijven.

Super Tuesday is een belangrijke dag in de race die bepaalt wie het in november zal opnemen tegen de zittende president van de Verenigde Staten, de democraat Barack Obama.

In de staten Georgia (76), Idaho (32), Massachusetts (41), North Dakota (28), Ohio (66), Oklahoma (43), Tennessee (58), Vermont (17), Virginia (49) en Alaska (27) kunnen in totaal bijna een derde van de gedelegeerden die nodig zijn om de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen, binnengehaald worden.

Volgens CNN heeft favoriet Mitt Romney momenteel 404 kiesmannen achter zijn naam staan. Zijn grootste rivaal Rick Santorum volgt met 165 kiesmannen. Newt Gingrich kan rekenen op 106 kiesmannen en Ron Paul 66.

Voor deze Super Tuesday stond Romney al voor in het aantal gedelegeerden en hij bouwt die voorsprong dus nu nog uit. Een kandidaat heeft 1.144 kiesmannen nodig om de Republikeinse uitdager van Obama te worden.