Heldhaftige moeder verliest twee benen, maar redt kinderen
Stephanie Decker - met haar man Joe - redde haar twee kinderen. Foto: AP
Een Amerikaanse moeder heeft haar eigen leven geriskeerd om dat van haar twee kinderen te redden. Toen een tornado over hun huis in Henryville (Indiana) raasde, gooide ze zich net toen de woning instortte over haar twee kinderen. De vrouw moest aan beide benen geamputeerd worden, maar zoon Dominic (8) en dochter Reese (5) kwamen er ongedeerd vanaf.

Stephanie Decker (36) was thuis met Dominic (8) en Reese (5) toen de tornado naar hun woonwijk trok. Het was te laat om te vluchten, dus rende ze met haar kinderen naar de kelder. Ze beval hen op de grond te liggen en legde zichzelf er dan over om hen te bedekken en te beschermen.

Ze deed dat net op tijd, want enkele seconden later stortte het hele huis in. Ook de kelder bleef niet gevrijwaard, want de heldhaftige moeder kreeg - net nadat ze haar dochter nog een beetje verlegd had - een deel van het puin op zich.

Gekneld

Zij zat gekneld, maar de jonge Dominic kon zich een weg door het puin banen en bereikte de buren. Hoewel ook al hun huizen net met de grond gelijk gemaakt waren, zetten ze toch meteen een reddingsactie op poten. Eens ze Stephanie losgekregen hadden en het hevige bloeden wat gestelpt hadden, reed een van de buren een ambulancewagen tegemoet. Die bracht de heldhaftige moeder dan naar het ziekenhuis.

De artsen slaagden erin haar leven te redden, maar moesten aan beide benen amputeren. Haar ene been werd net boven de enkel afgezet, het andere net boven de knie. 'In het ziekenhuis heb ik mijn vrouw proberen te troosten met het feit dat ze haar kinderen toch kan zien opgroeien', zegt echtgenoot Joe Decker, die niet thuis op het moment van de feiten. 'Als zij niet zo had opgetreden, waren ze alledrie dood geweest.'

Mirakel

Stephanie Decker en haar kinderen waren niet de enige die op wonderbaarlijke wijze wisten te overleven. Een 7-jarige jongen werd door een tornado uit zijn bed gerukt om meer dan 100 meter verder op de snelweg te belanden. Hij kwam er - opmerkelijk genoeg - met lichte verwondingen vanaf.

Eerst was er ook nog hoop voor baby Angel Babcock, die bijna 20 kilometer werd meegesleurd door een tornado. Maar het 15 maanden oude kindje overleed toch aan haar verwondingen in het ziekenhuis.

Tornado's eisen 39 levens

De tornado's hebben nog meer slachtoffers gemaakt in het zuiden en midwesten van de Verenigde Staten. In totaal kwamen al 39 mensen om het leven. Vooral de staten Kentucky (21 doden) en Indiana (13 doden) werden zwaar getroffen. Ook in Ohio (3), Georgia (1) en Alabama (1) werden sterfgevallen vastgesteld.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in