Louis Tobback botst met Stijn Bex over 'homobashing'
Louis Tobback aan het stadhuis van Leuven. mhb Foto: © Marc Herremans
Tijdens de discussie in de Leuvense gemeenteraad over het recente geweld op twee homo's op de Oude Markt is burgemeester Louis Tobback maandagavond zwaar in aanvaring gekomen met het homoseksuele raadslid Stijn Bex (Groen).

De affaire werd aangekaart door een ander homoseksueel raadslid, Luk Bellens (N-VA), die nog tijdens de raadszitting een mededeling verspreidde waarin hij de passieve houding van het Leuvense bestuur sterk op de korrel nam.

Bellens vroeg een sterk signaal van het Leuvense stadsbestuur dat het dergelijke onverdraagzaamheid niet tolereert evenals overleg met holebi-organisaties en de islamitische gemeenschap.

Schepen van Gelijke Kansen Denise Vandevoort (sp.a) stelde dat Leuven al veel doet op vlak van sensibilisering en donderdag zal overleggen met de holebi-organisaties. "Het is niet omdat een blanke jongen uit Bierbeek hier geweld pleegt, dat ik alle pastoors van Bierbeek moet gaan aanspreken", aldus Vandevoort in reactie op de vraag naar overleg met de islamitische gemeenschap, waar overigens ook Luc Ponsaerts (Open VLD) op aandrong.

Onderzoek afwachten

Net als Vandevoort vroeg Tobback om de resultaten van het politioneel onderzoek af te wachten. "Het is immers essentieel om te weten of deze allochtone jongeren zoals in Brussel of Antwerpen bewust naar die homo-fuif waren afgezakt om homo's te gaan belagen, want dan zitten we met een serieus probleem, of dat er eerder sprake was van een dronkemansruzie waarbij de allochtonen toevallig gemerkt hebben dat ze met homo's te doen hadden en daar in hun zattigheid misbruik van gemaakt hebben", aldus Tobback.

Stijn Bex repliceerde dat het voor iemand die in mekaar geslagen wordt omdat hij zijn homo-zijn openlijk toont, geen verschil maakt of dat in Brussel of in Leuven gebeurt. "Het enige verschil is dat het probleem veel frequenter voorkomt in Brussel", aldus Bex.

Een woedende Louis Tobback sloot de discussie af met het verwijt "dat Bex er alleen op uit is electoraal garen te spinnen uit een serieus probleem als het hier werkelijk om homobashing ging en tijdens de campagne niets liever wil dan vertellen dat Leuven het lichtvaardig opneemt".

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig