Annemans: 'Deleuze blind voor wat democratie is'
Foto: rr
Ecolo-covoorzitter Olivier Deleuze weigerde maandagavond in Reyers Laat (Canvas) aan tafel te zitten met Reddy De Mey, oud-journalist en momenteel lid van Vlaams Belang. 'Ze zijn blind en doof voor wat democratie is', zegt Vlaams Belanger Gerolf Annemans.

'Ik wens niet te debatteren in een plaats waar er vertegenwoordigers zijn van wat ik beschouw als ondemocratische partijen,' verdedigde Deleuze zijn beslissing om van tafel te stappen toen Reddy De Mey eraan kwam. Een toepassing van het Cordon Sanitaire en het Cordon Médiatique, zo klonk aan de overzijde van de taalgrens.

'Ze zijn blind en doof voor wat democratie is. Dit is geen democratie', reageert Gerolf Annemans van Vlaams Belang. 'Het is een illustratie van hoe België in elkaar zit.'

'Zet in de plaats van Reddy de Mey een jood, een moslim of een homo en iedereen zou inzien : dit is discriminatie & racisme', zegt Annemans, ook op Twitter.

Herald of Free Enterprise

Reddy De Mey was te gast in Reyers Laat om als voormalig Brtn-journalist te spreken over de scheepsramp met de Herald of Free Enterprise, dit jaar 25 jaar geleden. De Mey is momenteel lid van Vlaams Belang.

Hoewel De Mey aan tafel niet over politiek kwam praten, verkoos Deleuze om de studio te verlaten. 'Een partij die ondemocratisch is, is iets bizars en moet niet iets banaals worden', aldus Deleuze.

'Reddy heeft zijn strepen verdiend'

Reddy De Mey benadrukte even later dat zijn partij in het Vlaams Parlement even democratisch behandeld wordt als alle anderen. De Mey: 'Als je zelfs niet wil praten over een ramp als de Herald, is dat een ramp voor de Vlamingen die transfers betalen aan Wallonië.'

'Een vorm van radicalisme waar ik moeilijk bijkan,' reageerde Guy Vanhengel (Open VLD). 'Reddy is een journalist die in Vlaanderen zijn strepen heeft verdiend.'

'Ik vind het vooral niet democratisch om niet aan tafel te willen zitten met iemand van een partij waar ook mensen voor stemmen,' aldus N-VA-senaatsfractieleider Liesbeth Homans.