VN: 'WikiLeaks-mol' Bradley Manning kreeg vreselijke behandeling in cel
Foto: EPA
Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die ervan wordt beschuldigd de "mol" voor de klokkenluiderswebsite WikiLeaks te zijn geweest, heeft tijdens zijn voorlopige hechtenis een wrede behandeling ondergaan. Hij heeft maanden in isolement doorgebracht. Dat heeft een VN-rapporteur maandag meegedeeld.

'Ik denk dat Bradley Manning een vreselijke, onmenselijke en vernederende behandeling heeft ondergaan tijdens zijn acht maanden in isolement in de gevangenis van Quantico', zo zegt Juan Ernesto Mendez, speciaal VN-gezant.

'In april 2011 kwam gelukkig een einde aan de wrede behandeling toen Manning van Quantico (Virginia) naar Fort Leavenworth (Kansas) werd getransfereerd', aldus Mendez.

Een militaire rechtbank in Fort Meade (Maryland) heeft Manning eerder deze maand formeel aangeklaagd voor 'heimelijke verstandhouding met de vijand'. Manning wordt ervan beschuldigd tussen november 2009 en mei 2010 militaire documenten over de oorlog in Irak en Afghanistan, alsmede 260.000 diplomatieke berichten aan WikiLeaks te hebben doorgespeeld.

Het is nog onduidelijk of de soldaat schuldig of onschuldig zal pleiten. De 24-jarige Manning riskeert voor de krijgsraad levenslang.