Bart De Wever: 'Zal als voorzitter mijn conclusies trekken'
Bart De Wever met de affiche die in elk Vlaams dorp te zien zal zijn. pn Foto: © Photo News
'Als de kiezer geen verandering wenst, dan zal ik in 2014 als voorzitter mijn conclusies trekken.' Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever in Terzake gezegd. Volgens hem is het ook niet zijn partij die van de lokale verkiezingen nationale verkiezingen wil maken. De andere partijen doen dat.

Deze krant schreef dat, als de N-VA niet verder doorbreekt in 2014, De Wever het wel eens voor bekeken zou kunnen houden. 

'Ik heb ook gelezen dat mijn C4 dan klaarligt', reageerde de N-VA-voorzitter daarop. 'Maar zo'n gek idee is het niet. Als de verandering waar we zo hard voor werken, niet lukt, dan wordt het inderdaad tijd voor bezinning.'

In Terzake herhaalde De Wever dat hij zijn lot in handen van de kiezer legt. 'Ik ga voor een bepaalde verandering. Als die verandering er niet komt, dan heb ik inderdaad een motivatieprobleem.' 

'Partijen gaan te onder aan eeuwige leiders', besloot hij. 'Ik ga dat niet zijn.'

Kritiek op campagne N-VA

De toekomst van zijn politieke loopbaan zal in grote mate afhangen van het resultaat dat de N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen haalt. En daar speelt de N-VA in op nationale thema's, zo bleek afgelopen zaterdag op een congres van de partij rond de verkiezingen.

'Er zal in de Wetstraat pas echt geluisterd worden als men ook in de Dorpsstraat op de N-VA stemt. Wie Elio in 2014 weg wil, moet in 2012 al op de N-VA stemmen', zei Bart De Wever daar. 

Op die houding kwam veel kritiek van andere partijen en wetstraat-watchers. Lokale verkiezingen gaan over lokale thema's, niet over nationale. Op Radio 1 verdedigde de N-VA-voorzitter zijn campagne.

'We stelden zaterdag een pre-campagne voor. Ook andere partijen doen dat. Bij zo'n pre-campagne, die we in juli lanceren, worden ook door andere partijen steevast nationale boegbeelden uitgespeeld.'

De Wever beklemtoonde dat zijn partij vijf congresdagen in vijf maanden tijd heeft georganiseerd over de lokale thema's. Daarmee bewijst zijn partij dat ze wel degelijk iets te vertellen heeft over het gemeentelijke beleidsniveau, aldus de voorzitter.

Referendum

Volgens de N-VA-voorzitter is het niet de N-VA die de lokale verkiezingen tot een nationaal referendum uitroept. Dat doen de andere partijen. Die gaan zeggen dat, als de uitslag van N-VA tegenvalt, de partij over haar hoogtepunt heen is. 'Dan gaan ze meteen roepen dat we niet goed bezig zijn,' zegt hij.

'Zelfs de koning maakt zijn troonsafstand afhankelijk van de uitslag van de N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Of hij deelneemt in Antwerpen is nog niet duidelijk. Er is een duiveltje op zijn linkerschouder dat zegt dat hij moet kiezen voor de federale en Vlaamse verkiezingen in 2014, zegt De Wever.  Maar er is ook een duiveltje op zijn rechterschouder dat vindt dat het tijd is om de socialisten van de troon te stoten in Antwerpen.

Waar zijn hart ligt? 'In Antwerpen. Maar ook in Vlaanderen.'

Feestje voorbij

De Wever had het op Radio 1 ook over de verkiezingen van 2014. Volgens hem is het duidelijk dat de regeringspartijen dan willen verder regeren. 'Ze weten dat, als de N-VA vooruitgaat in 2014, hun feestje voorbij is. De traditionele partijen weten dat, als ze nog één nederlaag lijden, het met hen gedaan is.'

Zoals bekend pleit de N-VA voor confederalisme. 'Ik ga niet langer voor het haalbare. We gaan voor het noodzakelijke,' zegt De Wever.