Gezocht: ingenieurs
Foto: Jobat.be
Op de Europese arbeidsmarkt is een nijpend tekort aan ingenieurs en andere technische aanverwante profielen. Deze beroepscategorieën voeren de lijst van meest gezochte profielen aan, samen met beroepen gespecialiseerd in marketing. Het aantal gezochte ingenieurs is in de laatste drie jaar nog spectaculair gestegen. Vooral België is het meest nadrukkelijk op zoek naar ingenieurs. Dat blijkt uit een studie van jobsite Stepstone.

Ongeveer 23 procent van de Europese bedrijven wenste in 2009 ingenieurs en aanverwante technische profielen aan te werven. In 2010 steeg het aantal bedrijven sterk tot 35,6 procent. Dat percentagen bleef stabiel in 2011-2012: meer dan een derde van de bedrijven wil ingenieurs aanwerven. 

België is ‘the place to be’ voor ingenieurs

België is het land dat het meest op zoek is naar ingenieurs. Bijna de helft van de bedrijven (44,3%) geeft aan dat ze ingenieurs of technische profielen zoeken. Na België komen Denemarken, Frankrijk en Duitsland.

In Oostenrijk en Zweden zijn het minst aantal bedrijven op zoek naar ingenieurs, maar ook daar maken ingenieurs nog een groot deel uit van de arbeidsmarkt. Bijna een derde van de bedrijven in die twee landen zoekt naar ingenieurs (28,4 procent).

In maart wordt een campagne op poten gezet op maat van deze doelgroep, in samenwerking met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Energie en SPIE Belgium, actief in de bouw, de industrie en infrastructuurwerken.