Duits extreemrechts doet gooi naar presidentschap
Foto: ©epa
Bij de verkiezing voor de Duitse bondspresident op 18 maart zullen er drie kandidaten meedingen. Ook de extreemrechtse NPD heeft namelijk een eigen kandidaat voorgedragen. Dat deelde de partij vandaag in Dresden mee.

De kandidaat van de NPD, historicus Olaf Rose, maakt evenwel geen schijn van een kans. De partij zelf zal naar eigen zeggen met drie kiesmannen vertegenwoordigd zijn. Het kiescollege, dat het staatshoofd kiest, telt echter 1240 leden.

De beslissing om een eigen kandidaat voor te dragen werd door de NPD-fracties goedgekeurd op de landdagen van Saksen en Mecklenburg-Voorpommern, vertelde de NPD.

De regeringscoalitie en de sociaaldemocraten en Grünen uit de oppositie hebben de vroegere Oost-Duitse burgerrechtenactivist Joachim Gauck naar voor geschoven, wiens verkiezing als zeker geldt. Links nomineerde de voormalige nazi-jaagster Beate Klarsfeld.

De NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) is in Duitsland en in Saksen en Mecklenburg-Voorpommeren in het deelstaatparlement vertegenwoordigd. Op nationaal niveau behaalde ze slechts 1,5 procent van de stemmen en haalde de kiesdrempel van vijf procent niet.