TreinTramBus klaagt besparingen De Lijn aan
Foto: Christophe Légère
Reizigersvereniging TreinTramBus noemt de gevolgen van het besparingsplan van De Lijn 'desastreus' voor de reiziger. TreinTramBus ziet meer heil in een betere doorstroming en een prijsverhoging voor bustickets op lange ritten.

Late bussen in Gent, Brugge en Oostende verdwijnen. Oost- en West-Vlaamse bussen rijden in het weekend nog maar om de twee uur. Wie naar de Mechelse binnenstad wil, zal voortaan moeten overstappen... 'Een echte kaalslag', zegt woordvoerder Jan Vanseveren van TreinTramBus. 'Op veel plaatsen wordt het aanbod van De Lijn slechter dan het ooit geweest is, een alternatief voor de auto is het al helemaal niet meer.'

Duurder buskaartje

Toch zijn er alternatieven. De Lijn zou meer inkomsten kunnen halen uit langeafstandsritten, zegt TreinTramBus. De tarieven van De Lijn horen immers bij de laagste van Europa. 'Wie met de snelbus van Bocholt naar Antwerpen reist, betaalt met een lijnkaart 1,60 euro voor 111 kilometer, minder dan anderhalve eurocent per kilometer. Met zo’n bedrag kom je natuurlijk nooit uit de kosten.'

Een meer realistisch tarief voor lange afstanden is dan ook logisch, mits er een goede kwaliteit tegenover staat. En ook een sociaal aanvaardbare prijs voor 65-plussers mag niet langer een taboe zijn: liever een bus die rijdt tegen betaling dan een gratis bus die afgeschaft is.

Doorstroming

Ook wat de doorstroming betreft, kan er nog winst gemaakt worden, zegt treinTramBus. De doorstroming van trams in Antwerpen kan een stuk beter door het afstemmen van de verkeerslichten op de trams. Op de Antwerpse Leien liggen al jaren lussen waarmee de trams elk verkeerslicht voor zich op groen kunnen schakelen. Alleen zijn die systemen niet geactiveerd, aldus TreinTramBus. 'Een echte schande', klinkt het.

Voor heel Antwerpen kan met een betere doorstroming 2,5 tot 3 miljoen worden bespaard, berekent de reizigersorganisatie. In Gent is er een vergelijkbaar verhaal.

TreinTramBus roept steden en gemeenten op het besparingsplan van De Lijn te verwerpen en mee te werken aan meer kwaliteit bij het openbaar vervoer.