Twaalf grote banken doen mee met schuldherschikking Griekenland
Het hoofdkwartier van Deutsche Bank in de Duitse stad Frankfurt. Foto: ap
Twaalf financiële instellingen hebben maandag gezegd dat ze zullen deelnemen aan de cruciale Griekse schuldenruil. Onder meer zwaargewichten als BNP Paribas en Deutsche Bank doen mee. Banken en verzekeraars kunnen nog tot donderdag hun deelname bevestigen aan de operatie die een aanzienlijk deel van de Griekse schulden moet doen verdwijnen.

Behalve BNP Paribas en Deutsche Bank gaat het om Allianz, Alpha Bank, Axa, CNP Assurances, Commerzbank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo en de National Bank of Greece. Dat melden ze in een gezamenlijke mededeling, uitgestuurd door de belangenorganisatie Institute of International Finance.

De banken haasten zich om te benadrukken dat hun handelswijze geen aanbeveling vormt voor andere houders van Grieks staatspapier. 'Elke houder moet zelf een beslissing nemen', klinkt het.

75 procent

Athene moet 75 procent van zijn obligatiehouders zien te overtuigen om deel te nemen aan de operatie. Als dat niet lukt, moet het land een clausule activeren om een deelname van de private schuldeisers af te dwingen. Als minder dan 66 procent deelneemt, dreigt de hele operatie te mislukken.

Door de obligatieruil zouden private beleggers de waarde van hun Grieks staatspapier met 53,5 procent zien afnemen. Ze ruilen hun obligaties voor nieuw papier met voor Griekenland interessantere terugbetalingsvoorwaarden.

Steun

Zondag benadrukte ook de internationale belangenorganisatie van de banken IIF zijn nadrukkelijke steun voor het Griekse reddingsplan. Het IIF vertegenwoordigde de private schuldeisers in de onderhandelingen met Athene en groepeert meer dan 450 financiële instellingen uit zowat 70 landen.