Steven Vanackere: 'Twee eersteklasseploegen kampen met zware BTW-schuld'
Foto: Photo News
De totale schuld inzake BTW en bedrijfsvoorheffing van de voetbalclubs uit 1e en 2e klasse bedraagt circa 692.418 euro. Daarvan wordt slechts 20.336 euro betwist . Zeven ploegen hebben bij de BTW nog een rekening te vereffenen, eveneens zeven bij de belastingen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Financiën Steven Vanackere op een schriftelijke vraag van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang). Het is onduidelijk in hoeverre het om dezelfde clubs gaat.

Wat de BTW betreft, gaat het om twee clubs uit eerste klasse met een gezamenlijke schuld van 336.184 euro en vijf uit tweede klasse waarvan de totale schuld 266.660 euro bedraagt. Een voetbalclub uit eerste klasse heeft een schuld aan bedrijfsvoorheffing voor een bedrag van 11.530,93 euro. In tweede klasse zijn er zes clubs met gezamenlijke schuld van 20.336,73 euro.

'Drie clubs hebben een afbetalingsplan inzake BTW en bedrijfsvoorheffing afgesloten, waarvan er twee worden nageleefd', aldus de minister.

De Pro League reageert verwonderd over de cijfers. 'Wij beschikken over blanco attesten voor alle eersteklassers per 31 december', zegt Nils Van Branteghem van de Pro League. 'De cijfers waarover het hier gaat zijn heel recent en zijn peanuts in vergelijking met de schulden van enkele jaren geleden.'