Tom Boonen heeft de eerste etappe in lijn van Parijs-Nice gewonnen. De 'Bom van Balen' was de snelste van een omvangrijke kopgroep in de straten van Orléans. De Spanjaard Rojas werd tweede, Degenkolb derde. Sep Vanmarcke, winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad, eindigde op de vierde plaats. Bradley Wiggins wordt de nieuwe leider. Voor Tom Boonen was het de 100ste profzege uit zijn carrière.

De wind en het barre weer speelden een grote rol in de eerste rit in lijn van deze Parijs-Nice, die over 185km van Mantes-la-Jolie naar Olréans voerde. Al snel werd het peloton in waaiers getrokken en vormde zich een uitgebreide kopgroep. Nick Nuyens was er dan al niet meer bij. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen startte nog wel maar ondervond te veel hinder van zijn val in de tijdrit van gisteren en gaf op.

Wel op de afspraak in kopgroep: onze landgenoten Boonen, Monfort, Vammarcke en Maes en de klassementrijders Valverde, Wiggins, Van Garderen, Leipheimer en Phinney. Thomas De Gendt kende pech toen de beslissende waaier werd gevormd en mocht net als gele trui Gustav Larsson en favoriet Tony Martin meteen de klassementsambities opbergen. De Gendt had eerder wel twee bergpunten gepakt op de enige helling van de dag en rijdt ook morgen in de bolletjestrui.

Wiggins nieuwe leider, Boonen sprint naar zege

De verstandhouding in de kopgroep bleek uitstekend. Omega Pharma-Quickstep was met vier renners (Boonen, Chavanel, Maes en Leipheimer) het best vertegenwoordigd vooraan en nam het initiatief, maar ook de klassementrenners draaiden zonder morren mee rond. Wiggins won de tussensprint voor Valverde en Monfort en pakte zo drie bonificatieseconden en de virtuele gele trui.

De 21 leiders bleven met sprekend gemak voorop en sprintten in de straten van Orléans voor de zege. Daarin was Boonen veel sneller dan Rojas en Degenkolb. Dankzij de bonificatieseconden wordt de ex-wereldkampioen ook derde in het klassement. Bradley Wiggins neemt de leiderstrui van Larsson over. De Britse hardrijder heeft nu zes seconden voorsprong op Leipheimer en zeven op Boonen, die ook de groene trui mocht aantrekken.

Ook Maxime Monfort deed een uitstekende zaak en mag dromen van een uitstekend eindklassement dit jaar. De renner van Radioshack-Nissan staat voorlopig zesde op 18 seconden van Wiggins en heeft al een mooie voorsprong op enkele concurrenten te pakken.

Bekijk de volledige uitslag en het klassement hier.


Rituitslag

1. Tom Boonen 185,5 km in 4u22'15"
2. Jose Joaquin Rojas (Spa) z.t.
3. John Degenkolb (Dui)
4. Sep Vanmarcke
5. Francesco Gavazzi (Ita)
6. Angel Vicioso (Spa)
7. Maxime Monfort
8. Tyler Phinney (VS)
9. Alejandro Valverde (Spa)
10. Geraint Thomas (GBr)

Klassement

1. Bradley Wiggins (GBr) in 4u33'32"
2. Levi Leipheimer (VS) op 6"
3. Tom Boonen 7"
4. Tejay van Garderen (VS) 11"
5. Sylvain Chavanel (Fra) 14"
6. Maxime Monfort 18"
7. Tyler Phinney (VS) 21"
8. Lieuwe Westra (Ned) 22"
9. Geraint Thomas (GBr) 28"
10. Jose Joaquin Rojas (Spa) 29"