De 'Italiaanse Anna Wintour' wordt tot ridder geslagen
Foto: Photonews
Franca Sozzani, de hoofdredacteur van de Italiaanse editie van het modeblad Vogue, wordt ridder in de nationale orde van het Erelegioen. In mensentaal staat die bekroning voor de zowat belangrijkste Franse nationale onderscheiding.

Sozzani staat al sinds 1988 aan het hoofd van de Italiaanse Vogue. In die functie vormt ze al jaren de tegenhanger van haar Amerikaanse evenbeeld, Anna Wintour. De Italiaanse versie van het modeblad wordt vaak als de meest 'kunstzinnige' en 'meest modieuze' van de Vogues omschreven. Verder schreef Sozzani verschillende boeken over fotografie, mode en design en richtte ze verschillende tentoonstellingen in.

L'ordre national de la Légion d'honneur werd al in 1802 door Napoleon Bonaparte opgericht en bekroont tot op vandaag op regelmatige basis binnen- en buitenlanders voor hun 'buitengewone verdienste aan de Franse natie'. Ook een aantal bekende Belgen gingen Sozzani vooraf. Zo mochten onder anderen Axelle Red, Herman De Croo, Christine Van Broeckhoven en Eddy Merckx - merkwaardig gevarieerde opsomming, we zijn er ons van bewust - de medaille opspelden. 

Franca Sozzani wordt op 13 maart officieel tot ridder geslagen door de Franse president Nicolas Sarkozy.