Gespecialiseerde website wil Franse en Waalse werknemers naar Vlaanderen lokken
Foto: Voka, Unizo & VDAB
Werkzoekenden uit Wallonië en Frankrijk krijgen voortaan via de gespecialiseerde website www.vouseteslesbienvenus.eu accurate informatie over vacatures in Vlaanderen. De website is een initiatief van Voka, Unizo en VDAB en werd maandag voorgesteld op een persconferentie bij het metaalverwerkend bedrijf Fomeco in Zwevegem.

Werknemers uit Wallonië en vooral Frankrijk vullen al jaren een flink aantal jobs in in West-Vlaanderen. Maar voor Fransen is sedert begin januari het fiscale statuut voor grensarbeiders uitdovend.

Werknemers die al langer in dat gunstige statuut werken, kunnen dat onder strikte voorwaarden blijven doen, maar zij die na 1 januari in België komen werken, hebben er geen recht op. 

Ook zonder fiscaal voordeel blijft in Vlaanderen werken aantrekkelijk

Toch blijft het ook zonder fiscaal voordeel voor Noord-Franse arbeiders aantrekkelijk om over de grens te komen werken. Er is in West-Vlaanderen meer werk dan in Frankrijk en Wallonië, en de lonen liggen er hoger.
 
Voka, Unizo en VDAB werkten daarom een Franstalige website uit die de voordelen van werken in de Vlaamse regio in de kijker zet. Op www.vouseteslesbienvenus.eu moeten praktijkgetuigenissen van West-Vlaamse bedrijven en enkele grensarbeiders die er tewerkgesteld zijn de Waalse en Franse werkzoekenden motiveren om in Vlaanderen te komen werken.
 
Bovendien bevat de site een link naar Eureschannel.org, die voorziet in alle informatie rond werken over de grens. De initiatiefnemers willen de site vooral via sociale media bekendheid geven.
 
Op termijn moet de website evolueren naar een instrument dat ook gebruikt wordt door Waalse en Franse diensten voor arbeidsbemiddeling.