virus 'DNS Changer' besmet meer dan 1.000 computers
Foto: rr
Eind februari waren er in België meer dan 1.000 gevallen bekend van computers die besmet zijn door het virus 'DNS Changer'. Dat heeft het Computer Emergency Response Team (CERT), een publieke dienst met informatie over informaticaveiligheid, bekendgemaakt.

Op 13 februari lanceerde CERT de website www.dns-ok.be, die de Belgische computers scant op de aanwezigheid van het ‘DNS changer’-virus. Het virus is het werk van Estse informaticapiraten en zou al 4 miljoen computers in 100 landen besmet hebben. Het leidt de computergebruikers om naar gekopieerde websites, om zo hun gegevens te ontvreemden en reclame te sturen.

Het gevaar werd door de Amerikaanse politiedienst FBI aan het licht gebracht. Ze neutraliseerden ook het virus, maar de servers waarnaar de gebruikers omgeleid worden, zijn nog steeds actief. De FBI gaat die servers platleggen op 7 maart. Het gevolg is dat de besmette computers geen internetverbinding zullen hebben die dag.

Wie zijn computer nog niet gecontroleerd heeft, kan dat nog snel doen om zo op 7 maart niet zonder internet te vallen. Tablets en smartphones zijn niet door het virus geraakt.