Proces Sanne Smets van start gegaan
Foto: Yorick Jansens
Voor het assisenhof van Vlaams-Brabant in Leuven is maandag het assisenproces tegen Sanne Smets (24) uit Kessel-Lo (Leuven) gestart. Smets wordt ervan beschuldigd zondagochtend 29 september 2008 haar pasgeboren dochtertje met voorbedachte rade te hebben gedood in Kessel-Lo. Ze zou haar baby opzettelijk om het leven gebracht hebben door verstikking.

Maandagvoormiddag werd de akte van beschuldiging voorgelezen, dat nam ruim twee uur in beslag. Daarin werd vooral benadrukt dat Sanne Smets het bij het eerste verhoor had over de navelstreng die zich rond de nek van het kind bevond na de bevalling. Nadien veranderde ze haar getuigenis en gaf ze toe dat ze de baby in een opwelling een kwartier met het hoofdje op de matras had geduwd.

Het lijkje werd daarna eerst in een zak in een kast in haar slaapkamer gezet en nadien achtergelaten in de bergruimte van de lokalen van Chiro Blauwput in Kessel-Lo. Daar werd het babylijkje op 9 november 2008 door een meisje van de Chiro gevonden.

Na het voorlezen van de akte van beschuldiging, liet de procureur weten dat hij het schandalig vond dat er geen sprake was van een burgerlijke partij op het proces. Hij vond dat iemand de stem van het kind moest vertolken. Het meisje zou nu 3,5 jaar oud zijn.

Nadien kwamen ook de advocaten van Sanne Smets aan het woord. Zij hadden ook een toelichting aangekondigd. Net als hij kort voordien had gedaan met de procureur, kwam ook nu assisenvoorzitter Peter Hartoch tussen met de boodschap dat het niet de bedoeling was dat ze gingen pleiten.

Daarna werd Sanne Smets door de assisenvoorzitter Hartoch een eerste keer kort ondervraagd over haar jeugd en relatieleven. Haar toon bleef zeer neutraal en emotieloos. Hartoch keek er wel van op dat ze niet kon antwoorden op de vraag waarom ze nooit iemand over de zwangerschap had verteld.