'Vlaming vindt zichzelf assertiever dan verwacht'
Foto: shutterstock
Eén op zes Vlamingen vindt zichzelf assertief en zeven op tien Vlamingen durven makkelijk hulp vragen aan anderen. Dat blijkt uit een rondvraag van CM Antwerpen en CM Midden Vlaanderen.

Voor het maartnummer van het gratis tijdschrift Cava? werd vorig jaar bij meer dan 2.500 Vlamingen gepeild naar hun assertiviteit. Uit de resultaten blijkt dat het nog meevalt met de assertiviteit van de Vlaming: slechts veertig procent van de Vlamingen vindt zichzelf niet assertief. 'Over het algemeen klopt het cliché niet dat de Vlaming niet assertief is', aldus Marjolein Cuvelier, woordvoerster van CM Antwerpen en Midden-Vlaanderen. 'Zo hebben 7 op 10 Vlamingen er geen enkele moeite mee om op te komen voor hun eigen mening of wensen. Bijna drie kwart (72,7 %) zegt er altijd of vaak iets van wanneer iemand hem of haar iets onredelijks vraagt. Ook durven we voor elkaar opkomen: 72,6 % zegt er iets van wanneer een ander onheus behandeld wordt'.

Toch blijkt uit de enquête ook dat bijna zes op tien Vlamingen confrontaties uit de weg gaan: bijvoorbeeld in de supermarkt waar 31,8 % van de respondenten er zelden of nooit iets van zegt wanneer iemand hen in de wachtrij voorbijsteekt. Of in het restaurant waar 55,9 % van de respondenten er niks van zegt tegen de ober of kok wanneer het eten niet lekker was.
Marjolein Cuvelier: “De Vlaming staat bekend om zijn compromis-denken en dit blijkt ook duidelijk uit het onderzoek. Zo is bijna drie kwart van de Vlamingen (72,6 %) van mening dat je meer bereikt door water in de wijn te doen.En dit is goed: een compromis is een uitstekend voorbeeld van assertief gedrag: op die manier laat je immers ook weten wat jouw eigen mening is.”