Groen haalt rijbewijs met punten weer boven
Groen vraagt, naar aanleiding van het stijgend aantal verkeersdoden, dringend de invoering van het rijbewijs met punten. 'Met alleen een paar sensibiliserende acties zoals Go for Zero, kom je er echt niet', meent senator Freya Piryns.

Piryns diende onlangs een resolutie ‘Duurzaam Veilig’ in, om de regering aan te zetten meer ambitie te tonen in haar verkeersveiligheidsbeleid. 'Dat is meer dan nodig om het aantal doden op onze wegen naar omlaag te halen, zo tonen ook de trieste cijfers van vandaag aan', luidt het in een mededeling.

Eerder op de dag raakte bekend dat het aantal verkeersslachtoffers in 2011 met 3,8 procent is toegenomen. In Antwerpen steeg het dodental met maar liefst met 24 procent.

Piryns zegt niet verbaasd te zijn. 'Dit zijn zeer onrustwekkende cijfers die te wijten zijn aan het gebrek aan ambitie en actie van de regering. Met enkel een paar sensibiliserende acties zoals Go for Zero het afgelopen jaar, kom je er echt niet. Waarom is het rijbewijs met punten nog steeds niet ingevoerd? 20 van de 27 EU-landen hebben dit ondertussen wel al gedaan, en de resultaten zijn positief. België daarentegen talmt al jaren om deze maatregel door te voeren.'

'Belg heeft dubbel zoveel kans om om te komen in het verkeer als een Nederlander'

Verder vraagt Groen om een sterk handhavingsbeleid met hoge pakkans en snelle inning, investeringen in veiligere wegen en veilige voertuigen die ook rekening houden met zwakke weggebruikers. Al deze maatregelen zitten vervat in de resolutie die Piryns onlangs indiende.

'Landen als Zweden en Nederland werken al jaren met een zogenaamde ‘Vision Zero’ aan verkeersveiligheid. Via een multidisciplinaire aanpak wordt er radicaal ingezet op het herleiden van slachtoffers tot nul: infrastructuur wordt met deze visie aangepast, snelheidslimieten staan in functie van het vermijden van slachtoffers, enzovoort.'

'Een Belg heeft nog altijd dubbel zoveel kans om om te komen in het verkeer als een Nederlander. Met mijn resolutie vraag ik eenzelfde ambitieniveau van onze federale regering, namelijknul doden op onze wegen. De trieste cijfers van vandaag tonen aan dat een halfslachtige aanpak niet werkt.'

De wet voor de invoering van een rijbewijs met punten dateert al van 22 jaar geleden, maar de uitvoeringsbesluiten volgden nooit. De vorige staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe (CD&V), zei vorig jaar nog dat ons land echter 'nog geen rechtvaardig systeem gevonden heeft' dat zowel straft als beloont.