Vlaamse Opera lokt publiek met 'lijken'
Vlaamse Opera lokt publiek met lijken Foto: Vlaamse Opera
De Vlaamse Opera heeft een opvallende campagne bedacht om de toeschouwers warm te maken voor de wereldcreatie Rumor. De opera gebruikt daarvoor 'lijken'.

In de wereldcreatie Rumor – de nieuwste opera van de beroemde Duitse componist Christian Jost – vindt Ramón het lijk van een jonge vrouw. Omdat hij het lichaam liefdevol toedekt, voedt hij de geruchten dat hij haar minnaar was. Dat brengt een stroom verhalen op gang die de waarheid steeds meer zullen verdringen.

Om de aandacht te trekken, heeft de Vlaamse Opera vanmorgen het silhouet van een man getekend op het trottoir vlakbij het Centraal Station in Antwerpen - alsof de politie daar een lijk had aangetroffen. En er komen trouwens nog meer moorden.

Het persbericht leest: "Op de hoek van het Astridplein en de De Keyserlei werd een lijk aangetroffen. Het gaat om het lichaam van een onbekende Jonge Man. De politie houdt voorlopig alle pistes open maar veel aanwijzingen zijn er nog niet. Vreemd genoeg werd er naast het lijk een hoop fecaliën gevonden, achtergelaten door wat ongetwijfeld een runderachtige moet zijn geweest."

In de omgeving zijn heel wat stickers van de Vlaamse Opera aangebracht met een QR-code. Wie die code met een smartphone inscant komt op de facebook-pagina van de opera terecht. Daar vinden aspirant-detectives aanwijzingen om de moord op te lossen.

Bedoeling is uiteraard dat de detectives uitzoeken wat er gebeurd kan zijn met het slachtoffer. Wie het dichtst in de buurt komt van de waarheid maakt elke dag kans om een duoticket in eerste categorie te winnen voor de opera Rumor. Er valt ook een iPhone te winnen.

Ook in Gent plant de Vlaamse Opera een gelijkaardige actie.

Overigens is de opera Rumor gebaseerd op de novelle "Een zoete geur van de dood" van de Mexicaanse auteur en Oscargenomineerde cineast Guillermo Arriaga (bekend van films als Amores Perros, 21 Grams, Babel en The Burning Plain). De regie is van Guy Joosten.