Europa wil quota voor genderevenwicht
Viviane Reding Foto: AFP
Volgens Eurocommissaris Viviane Reding zitten er nog steeds veel te weinig vrouwen in de bestuursraden van Europese topbedrijven. Daarom wil ze op Europees niveau een quota invoeren.

 Reding lanceerde een jaar geleden een oproep aan het bedrijfsleven om zelf een genderevenwicht te behouden, maar dat heeft weinig resultaten opgeleverd. Slechts 24 bedrijven ondertekenden een intentieverklaring om ervoor te zorgen dat hun bestuur tegen 2020 voor veertig procent bestaat uit vrouwen. Daarom wil ze nu een stap verder gaan.

'Ik hou niet zo van quota, maar wel van de resultaten die ermee worden bereikt', zei de Eurocommissaris bij de lancering van de procedure om de quota door te voeren. Tot eind mei wil de Europese Commissie van stakeholders ideeën horen over mogelijke maatregelen om de ongelijkheid tussen man en vrouw in bestuursraden op te heffen. Verschillende studies hebben aangetoond dat een evenwichtige verdeling leidt tot betere bedrijfsresultaten.

Op dit moment is slechts een op zeven bestuursleden (net geen 14 procent) een vrouw. Dat is iets hoger dan de 11,8 procent uit 2010, maar volgens Reding is het doel nog lang niet bereikt. Ons land scoort met 10,7 procent slechter dan het gemiddelde van de EU-leden. Finland behaalt met 27 procent het beste resultaat.