Kernkabinet zet zoektocht naar 2 miljard dinsdag voort
Minister Van Quickenborne (Open VLD) bij aankomst bij de ambtswoning van Premier Di Rupo (PS) Foto: belga
Het federale kernkabinet heeft maandag rond 22.15 uur de onderhandelingen over de begrotingscontrole onderbroken. Dinsdag zoeken de topministers voort naar de 2 miljard euro die nodig is om het begrotingstekort voor dit jaar binnen de perken te houden. Dan snijden ze het luik over de ontvangsten aan.

Premier Elio Di Rupo, de zes vicepremiers en minister van Begroting Olivier Chastel zaten maandag sinds 11.30 uur rond de tafel in de Lambermont, de ambtswoning van de eerste minister. Ze moeten op zoek naar 2 miljard euro om het begrotingstekort voor dit jaar te beperken tot 2,8 procent van het bbp.

Steven Vanackere (CD&V) benadrukte dat er al secuur werd gewerkt, en dat het dus niet erg is dat het wat langer duurt dan verwacht. 'De kwaliteit van het werk is belangrijk.'

Ook zijn collega’s Laurette Onkelinx (PS) en Van Quickenborne (Open VLD) wezen op de goede sfeer rond de tafel, al merkte Van Quickenborne op dat nu de 'cols van tweede en eerste categorie' komen.

Voor Onkelinx mag deze begrotingscontrole niet leiden tot maatregelen die een aanslag plegen op de koopkracht van de bevolking. Van Quickenborne ziet ruimte voor besparingen bij de overheid.  'Ik denk dat de overheid vooral naar zichzelf moet kijken, de mensen hebben al veel gegeven', luidde het.

Zondag, tijdens de eerste dag van de begrotingscontrole, lagen vooral de primaire uitgaven op tafel. Maandag ging een groot deel van de aandacht naar de usurperende bevoegdheden. Dat zijn bevoegdheden die eigenlijk tot de gemeenschappen en gewesten horen, maar die nog door de federale overheid worden gefinancierd. De federale overheid wil dit jaar voor 250 miljoen euro van die uitgaven schrappen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig