KMI: 'Sneeuw in maart is niet abnormaal'
Foto: © Philip Vermeulen
Sneeuw komt in de maand maart regelmatig voor. Waar het vandaag zou gaan sneeuwen, was moeilijk te voorspellen.

Heel wat mensen waren vanmorgen verrast door de sneeuwval. Meteen werd  ook boos gekeken naar de weersvoorspellers. Dat het hard kon regenen en kouder zou worden, dat was voorspeld. Maar de sneeuw die het verkeer op sommige plaatsen serieus hinderde, was helemaal niet aangekondigd.

'De oorzaak is een depressie die van boven de Noordzee met een krul over Noord-Frankrijk Vlaanderen is binnengetrokken. De depressie is dertig kilometer meer naar omhoog geschoven', zegt David Dehenauw van het KMI.

'Vandaar dat in eerste instantie vooral Zuid-West-Vlaanderen en Henegouwen sneeuw kregen. Laten is die sneeuw ook verder in het land gevallen.'

'De sneeuw was wel plaatselijk. Er waren gebieden waar er gewoon regen viel, op andere plekken viel een paar centimeter sneeuw. Dat hing van de temperatuur af', zegt Dehenauw.

 

Er wordt de komende dagen nog meer regen verwacht. Van verse sneeuw lijkt geen sprake te zijn. Het weekend zou droog blijven.

In Ukkel, waar het KMI gevestigd is, bestaat de neerslag in maart gemiddeld 3,2 dagen geheel of gedeeltelijk uit sneeuw, zomeldt het KMI.

Die gemiddelde waarde wordt tijdens bepaalde jaren echter ruim overschreden. Zo telde het weerinstituut in 1906 zeventien sneeuwdagen tijdens de maand maart.

De normale maandgemiddelden van de minimumtemperatuur variëren in maart tussen -2 en 2 graden Celsius, afhankelijk van de plaats. In het begin van de maand kan het nog zeer koud zijn in Ukkel: de minimumtemperatuur bedroeg er -10,4 graden op 7 maart 1971.