Werknemers zien verhoging wettelijke pensioenleeftijd niet zitten
Foto: Jobat.be
Meer dan de helft van de Belgische werknemers is van mening dat er te weinig vijftigplussers aan de slag zijn in ons land. Toch is het optrekken van de pensioenleeftijd van 65 voor driekwart van hen geen optie.

Slechts 37 procent van de Belgen tussen 55 en 65 jaar is aan het werk. Een zeer slechte score, zeker als je weet dat het Europese gemiddelde 58,5 procent bedraagt. Ondertussen blijft de krapte op de arbeidsmarkt ondernemingen en overheid zorgen baren. Door de gigantische uitstroom van vijftigplussers die gepaard gaat met de vergrijzing, zal er tegen 2015 sprake zijn van maar liefst 500.000 vervangingsvacatures, zo berekende professor Luc Sels, econoom aan de KU Leuven.

Hoewel de meeste werknemers het probleem van de vergrijzing en de lage tewerkstellingsgraad van vijftigplussers onderkennen, blijkt langer werken geen populaire oplossing. Slechts een kwart van de Belgische werkenden (27 procent) vindt dat de wettelijke pensioenleeftijd van 65 moet stijgen. Het optrekken van de minimum loopbaanduur van 35 naar 40 jaar kan op meer bijval rekenen. 38 procent van alle werknemers en 42 procent van de vijftigplussers gaat met deze maatregel akkoord.

>

>

>