IJslandse oud-premier wijst verantwoordelijkheid financiële crisis af
Oud-premier Haarde op de eerste dag van het proces Foto: EPA
In IJsland begon maandag een rechtszaak tegen oud-premier Geir Haarde. Hij zou te weinig hebben gedaan om de financiële ineenstorting van zijn land te voorkomen. Haarde ontkende op de eerste dag van de rechtszaak alle schuld.

'Pas toen de banken al waren ingestort, zag iedereen het aankomen', verklaarde Haarde maandag.  Hij ontkende dat hij de staatsbelangen in het gevaar bracht, doordat hij de bankencrisis in 2008 niet kon voorkomen.

Haarde, die wordt verdacht van plichtsverzaking, is de eerste regeringsleider die voor de rechter moet verschijnen in verband met de internationale financiële crisis van 2008, waarin de val van IJslandse banken een belangrijke rol speelde.

De voormalige leider van de conservatieve Onafhankelijkheidspartij (Sjálfstæðisflokkurinn) trad af in januari 2009, in de nasleep van de crash van de drie grootste banken van het land. In de aanklacht wordt Haarde nalatigheid verweten omdat hij geen actie ondernam toen Kaupthing, Landsbanki en Glitnir ten onder gingen.

Controverse

De rechtszaak zorgde voor controverse, aangezien Haarde het enige lid van de voormalige regering is dat terechtstaat. In september 2010 werd in het parlement gestemd om drie andere voormalige ministers niet te vervolgen voor hun rol in de affaire.

Ex-premier Haarde verschijnt voor een speciaal hof, dat voor het eerst in de IJslandse geschiedenis bijeenkomt. Gaarde acht zichzelf niet schuldig en heeft tevergeefs geprobeerd vervolging te voorkomen.

Bij een veroordeling riskeert de 60-jarige een celstraf van twee jaar.

Tijdens de internationale financiële crisis in 2008 liepen de schulden van de IJslandse banken op tot naar schatting tien keer het bruto binnenlands product (bbp) van het land.