Duizenden betogers op straat tegen overwinning Poetin
Betogers tegen Poetin Foto: reuters
In Moskou zijn maandagavond duizenden Russen op straat gekomen om te protesteren tegen de overwinning van Vladimir Poetin bij de Russische presidentsverkiezingen. Bij die verkiezingen zouden bovendien 'grote onregelmatigheden' gebeurd zijn. Dat meldde het hoofd van de waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Duizenden Russen zijn maandagavond op straat gekomen in de Russische hoofdstad Moskou om te protesteren tegen de verkiezingsoverwinning van premier Poetin. Er werden slogans geroepen als 'Schaam u!' en 'Rusland zonder Poetin!'. Ze willen daarmee protesteren tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van zondagavond, die door Poetin (officieel) met bijna 64 procent van de stemmen gewonnen werden.

Volgens de demonstranten werd de verkiezingsuitslag hevig in Poetins voordeel omgebogen. Ook het hoofd van de waarnemersmissie van de OVSE, Tonino Picula, heeft het over 'ernstige problemen' tijdens de stembusgang. 'Er was geen sprake van daadwerkelijke competitie', klonk het. 'Bovendien werden overheidsmiddelen misbruikt.'

In een korte samenvatting van de bevindingen van de missie wordt geen melding gemaakt van misstanden die door onafhankelijke waarnemers zijn gesignaleerd, maar er wordt wel gewag gemaakt van misstanden tijdens het stemmentellen. In bijna een derde van de stembureaus ging het mis, aldus de missie.

Inmiddels zijn al minstens honderd demonstranten gearresteerd omdat ze slogans tegen Poetin uitschreeuwden. Officieel gebeurde dat omdat enkel op 'Pushkin Square' betoogd mocht worden, waar de oppositie wel toestemming had om te betogen.

'Laatste nagel aan doodskist van Russische democratie'

Liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt had maandag ook al kritiek geuit op de stembusgang. Hij had die 'de laatste nagel aan de doodskist van de Russische democratie' genoemd.

'De trieste waarheid is dat het Kremlin de Russen het grondwettelijke recht op vrije en eerlijke verkiezingen blijft ontzeggen', luidde het. Verhofstadt vertoeft maandag in Moskou op uitnodiging van de liberale partijen PARNAS en Yabloko.

Volgens de Belgische oud-premier moeten de Europese Unie en de Verenigde Staten zich ernstig bezinnen over hun toekomstige relatie met het Rusland van Poetin. 'Business as usual' is naar zijn mening uitgesloten met 'een land dat democratische basisprincipes negeert en een lachertje maakt van de rechtsstaat'.

Grootschalig protest

De conclusies van de OVSE-waarnemers zijn munitie voor de Russische oppositie, die uit onvrede over de discutabele verkiezingen heeft aangekondigd maandag in Moskou massaal te demonstreren tegen de overwinning van premier Vladimir Poetin. Zowat 12.000 agenten en militairen zijn al op de been. De demonstratie op het Poesjkinplein is een test of de oppositie in staat is het momentum te bewaren van de massale protesten tegen de Russische machthebbers voorafgaand aan de verkiezingen zondag.