De ochtendspits op de weg verliep maandag erg moeizaam als gevolg van zware sneeuw- en regenbuien. Er gebeurden verschillende ongevallen en daardoor liepen de wachttijden rond de grote steden fors op. Rond tien uur stond er nog steeds zo'n 200 kilometer file.

In heel het land stond maandagmorgen maximaal 320 kilometer file, waarvan 240 km op Vlaamse wegen. Ondanks de opmerkelijke sneeuwval was er geen zout gestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen.

'In de huidige omstandigheden is dat ook niet zinvol', luidt het bij het Agentschap Wegen en Verkeer. 'Wegens de positieve temperaturen vriezen de sneeuw en de regen niet aan, daardoor was het vannacht niet zinvol om met de strooiwagens uit te rijden', zegt woordvoerster Ilse Luypaerts. 'Bovendien werd er veel regen voorspeld, waardoor het strooizout toch zou weggespoeld zijn.' Ook voor de avondspits zal er niet gestrooid worden. 'Ook dan geldt dat de temperaturen positief zullen zijn', zegt Luypaerts.

Naast het slechte weer werd het verkeer ook gehinderd door verschillende ongevallen. De grootste problemen waren er op de verkeersassen Antwerpen-Brussel (A12, E19) en Kempen Antwerpen (E34, E313).

In Antwerpen zorgden twee ongevallen voor de nodige ergernis. Bij een ongeval op de E19 in Kontich raakten twee rijstroken versperd richting Brussel. Op de aansluiting van de E19 met de Brusselse ring botsten een vrachtwagen en een bestelwagen. Bij dat ongeval kwam mazout op de rijbaan terecht. De brandweer moest het goedje komen opruimen.

Op de E313 in Wommelgem waren door een ongeval eveneens twee rijstroken versperd richting Antwerpen. Ook in Machelen op de aansluiting van de E19 met de Brusselse ring waren er lange wachttijden.

Op de E40 in Aalst richting Gent vloog een vrachtwagen in brand. Het verkeer Brussel-Gent ondervindt daardoor hinder. Ook het verkeer op de E40 richting Brussel verliep de hele voormiddag moeizaam. 

De regio Kortrijk kreeg maandagmorgen een korte, maar hevige sneeuwbui te verwerken. De E17 en de E403 was daardoor moeilijk berijdbaar. Vooral het verkeer richting Frankrijk ondervond veel hinder.