Oppositie noemt stembusgang oneerlijk
Foto: EPA
De verliezende communistenleider Gennadi Zjoeganov heeft de stembusgang van zondag één 'van dieven, en absoluut oneerlijk en onwaardig' genoemd. Ook andere oppositieleiders hadden kritiek op het verloop van de verkiezingen.

 'Wij beschouwen deze verkiezingen niet als legitiem', voegde Zjoegabov er tegenover de staatstelevisiezender Rossiya 24 aan toe, zo meldde het staatspersbureau Ria Novosti. "In plaats van elk van de vijf presidentskandidaten een gelijke behandeling te geven, werkte de enorme en corrupte regeringsmachine enkel voor Poetin."

Opposant Vladimir Rijkov, een van de organisatoren van de oppositiebetogingen van de laatste maanden zei 'dat niet één parameter toelaat deze verkiezingen als legitiem te beschouwen'.

Ex-president Michail Gorbatsjov zei dat het resultaat niet de wens van de kiezer weerspiegelt. 'Er is grote twijfel dat dit de ware stemming in de samenleving reflecteert', zei hij.

Ook kandidaat Prochorov sprak van 'niet eerlijke verkiezingen'.

De oppositie wil maandag uit protest tegen de volgens haar oneerlijke stembusgang tienduizenden mensen op straat brengen.

Waarnemers

Volgens het persbureau Itar-Tass bevonden internationale waarnemers de stembusgang als beantwoordend aan internationale normen. Ze zeiden er niet over te twijfelen dat de verkiezing eerlijk is verlopen.

Het voorlopig deelnamecijfer zou 63,7 procent bedragen, zo maakte de centrale kiescommissie bekend.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig