Moureaux: 'We hebben koning Albert nog nodig'
Het zou goed zijn als koning Albert op de troon bleef zitten om, na de verkiezingen van 2014, de regeringsvorming te begeleiden. Dat zei PS-kopstuk Philippe Moureaux in Mise au point, op de RTBF.

Vorige week lanceerde Le Soir het verhaal dat koning Albert in juli 2013 troonsafstand zou doen. Hij is dan tachtig en zou de kroon doorgeven aan zijn zoon, prins Filip.

Alleen als de N-VA het in de lokale verkiezingen van 2012 heel goed zou doen, zou Albert op de troon blijven. Het paleis vreest voor politieke instabiliteit als de N-VA zo sterk zou blijven.

Moureaux hoopt blijkbaar dat koning Albert sowieso tot na de verkiezingen van 2014 blijft. Het zijn dan cruciale verkiezingen: zowel federaal als voor de deelstaten.

Moureaux noemde zichzelf in Mise au point 'republikein met het hart, maar monarchist met het hoofd'.

'Ik denk dat we koning Albert nog nodig hebben. Het zou goed zijn als hij er nog was bij de vorming van de volgende regering.'

Ook Armand De Decker (MR) was sceptisch over de berichten als zou koning Albert de troon laten aan zijn zoon. Volgens hem blijft koning Albert sowieso op de troon tot alle wetten waarmee de regering-Di Rupo de staatshervoming vorm geeft, goedgekeurd zijn in het parlement.. 

Dat was ook de lijn van minister Joëlle Milquet (cdH): 'De troonsafstand is nu niet aan de orde. Ik had dat scenario (van Le Soir, red) nog nergens gehoord.'

Ook Milquet denkt dat ons land in 2014 nog niet uit de problemen is. Zij hoopt dus dat koning Albert dan nog op de troon zit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in