Deleuze - Hoyos nieuw voorzittersduo Ecolo
Olivier Deleuze (archiefbeeld) Foto: rr
Ecolo heeft een nieuw voorzittersduo, Olivier Deleuze en Emily Hoyos. De topfavorieten schaarden 55,3 procent van de stemmen achter zich. Het duo volgt Michel Javaux en Sarah Turine op.

Het duo Muriel Gerkens en Benoit Hellings haalde 38 procent in de eerste ronde. Zij leken de grote uitdagers maar de topfavorieten haalden het overtuigend in de tweede ronde met 55,3 procent. 

Drie duo's

Drie duo's dongen deze middag naar de gunst van de Ecolo-leden. De grootste kanshebbers waren het duo Olivier Deleuze - Emily Hoyos. Deleuze is ex-staatssecretaris en zetelt vandaag in het federaal parlement. Hoyos is voorzitter van het Waals parlement. Ze was nog voorzitster van de Franstalige studentenvereniging. Het duo bevestigde dus hun favorietenrol.

Hun uitdagers waren onder meer het duo Muriel Gerkens-Benoît Hellings. Gerkens zit ook in het federaal parlement. Ze was er een tijdlang fractieleidster. Hellings is een voormalige senator en zit nu de Brusselse haven voor.

Bernard Westphael, de fractieleider in het Waals parlement vormt met Marie Corman, die bij de Europese commissie werkt, het derde duo. Wesphael deed in 2003 al eens een gooi naar het voorzitterschap en waagt nu opnieuw zijn kans. Dit duo haalde 15 procent van de stemmen in de eerste ronde en viel meteen af 

Man en vrouw

 Bij Ecolo moet de partijtop steevast bestaan uit een man en een vrouw. Eén van beide moet uit Wallonië komen, de andere uit Brussel.

 De drie duo's stelden zichzelf en hun partijproject  vandaag voor aan de leden tijdens een algemene vergadering. Daarna volgde de stemming.

Het wordt voor de nieuwe leiders niet gemakkelijk om het even goed te doen als Jean-Michel Javaux. De populaire groene kopman slaagde erin de partij, die door een moeilijke periode ging, weer op de rails te krijgen.