De Russische kiescommissie heeft premier Vladimir Poetin uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Zowat 99 procent van de stemmen is geteld. Poetin haalde een kleine 64 procent, de communistenleider Gennadi Zjoeganov ruim 17 procent.

Poetin behaalde 63,75 procent van de stemmen, zo citeerde het televisiestation Russia Today voorzitter Vladimir Tsjoerov van de centrale kiescommissie.

Communistenleider Gennadi Zjoeganov kwam uit op 17,19 procent, miljardair Michail Prochorov op 7,85 procent en ultranationalist Vladimir Zjirinovski op 6,23 procent. De centrumlinkse ex-voorzitter van de Federatieraad Sergej Mironov eindigt laatste met 3,85 procent van de stemmen.

Onregelmatigheden

Poetin dankte zondag zijn medestanders voor hun hulp bij het ontmaskeren van buitenlandse samenzweerders die volgens hem uit waren op de ondergang van Rusland. Hij greep terug op zijn vertrouwde nationalistische retoriek die bij veel Russen, en zeker Poetins trouwe aanhang, een gevoelige snaar raakt. 'Ik heb beloofd dat we zouden winnen en we hebben gewonnen!', riep hij de vlaggende menigte toe. 'We hebben gewonnen in een open en eerlijke strijd.'

Enkele uren nadat de stembussen waren geopend was er al meer dan duizend keer geklaagd over onregelmatigheden. Rapporten stroomden binnen over onduidelijke stembiljetten en webcams in stemlokalen die niet functioneerden. Golos, de grootste organisatie van onafhankelijke verkiezingswaarnemers in Rusland, zei honderden berichten te hebben ontvangen over mensen die in bussen van kiesdistrict naar kiesdistrict werden gereden om meerdere keren te stemmen.

Demonstratie in Moskou

Als de beweringen van onafhankelijke waarnemers en Poetins tegenstanders dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen waar blijken, dan ondergraaft dat zijn aanspraken op de overwinning. De oppositie rekende al op onregelmatigheden tijdens de verkiezingen en maakt zich op voor een grootschalige demonstratie, die maandag in het centrum van Moskou moet plaatsvinden. De protesten die in december volgden op de volgens velen frauduleus verlopen parlementsverkiezingen waren de grootste sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Poetin, de huidige premier van Rusland, was van 2000 tot 2008 ook al president. Hij maakte toen na twee termijnen plaats voor zijn vertrouweling Dmitri Medvedev, omdat de grondwet hem geen nieuwe herverkiezing toestond.

Premier en president wisselen af

Poetin beloofde eerder al dat als hij een derde ambtstermijn won, hij Medvedev zou nomineren als premier. Zo wisselen de twee elkaar gewoon af.
 
Ook sluit Poetin niet uit om nog twee ambtstermijnen als president op te nemen. De presidentstermijn is voor deze gelegendheid ook opgetrokken tot zes jaar. Daardoor zou hij tot 2024 aan de macht kunnen blijven.
 
Critici die Poetin een autoritair bewind verwijten, vrezen nieuwe beperkingen als hij opnieuw in het Kremlin zetelt. 'Waar die angsten vandaan komen, weet ik niet', zei Poetin. 'Al onze voorstellen zijn erop gericht om met iedereen in dialoog te treden. Zowel met hen die ons steunen, als zij die kritiek op ons hebben.'