'Telenet wil mensen richting digitale televisie dwingen'
Foto: © An Nelissen
Belgacom haalt uit naar de beslissing van Telenet om in het analoge zenderaanbod te knippen. De concurrent uit Mechelen wil mensen richting digitale televisie dwingen, luidt het.

De strijd om de laatste kijkers van analoge televisie in ons land is losgebarsten. Belgacom haalde tijdens een persconferentie over zijn jaarcijfers uit naar de beslissing van Telenet om in het analoge zenderaanbod te knippen en werpt meteen een lijn in de vijver van de honderdduizenden niet-digitale televisiekijkers.

Belgacom wil al een tijd dat het kabelmonopolie van Telenet wordt opengebroken, zodat het zelf ook een pakket kan aanbieden met analoge televisie erbij. De telecomregulatoren in ons land beslisten vorig jaar dat die openstelling er moet komen, maar er gaat wat tijd over voor de kabel daadwerkelijk opengaat. 'Telenet wil het zo lang mogelijk tegenhouden', klinkt het bij Belgacom.

'Telenet-topman zit in de cockpit'

Telenet wil volgens Belgacom mensen richting digitale televisie dwingen, zodat de markt van analoge televisie fors teruggedrongen is op het moment dat Belgacom er toegang toe krijgt.

'Het zijn geen kleine kanalen die van de kabel verdwijnen', zegt Philip Neyt, hoofd Corporate Communication bij Belgacom. Onder meer de Britse BBC-zenders verdwijnen van de analoge kabel. 'Duco (Sickinghe, de topman van Telenet, red.) zit in de cockpit, hij heeft de stuurknuppel in handen', zegt Neyt.

Belgacom roept de telecomregulator op snel werk te maken van het openen van de kabel. Technisch is de openstelling volgens Belgacom niet moeilijk, want het gaat om een eenvoudige doorverkoop. Telenet is echter stevig aan het lobbyen, zegt Neyt.

Ook Belgacom lanceert campagne om kijkers te doen overstappen

Telenet gaf donderdag al te kennen dat het een campagne zal lanceren om kijkers te doen overstappen op digitale televisie, onder meer via een proefperiode van 4 maanden. Vrijdag kondigde Belgacom eenzelfde actie aan, waarbij de kijker bovendien 'dezelfde kanalen voor minder geld zal krijgen'. Belgacom telt zelf al 1,2 miljoen digitale tv-kijkers.

Ondertussen moet ook Belgacom zijn platform voor digitale televisie binnenkort openstellen voor concurrenten. In de eerste plaats zou Mobistar daarvan kunnen profiteren. Het televisieaanbod van Mobistar via satelliet is niet echt een succes te noemen, maar zonder satelliet kan de Belgacom-concurrent zijn klanten een eenvoudiger alternatief aanbieden.

Er lopen al onderhandelingen over een commerciële samenwerking tussen beide operatoren, maar volgens Neyt kijkt Mobistar nog naar andere operatoren om samen te werken. Telenet werkt voor mobiele telefonie al samen met Mobistar.

 

Ontdek hier welke zenders er in uw gemeente verdwijnen.