Batibouw: Bostoen wint Eco Award 2012
Zaakvoerder Stephan Bostoen bij een van zijn passiefhuizen. Foto: © Johan De Ruyck
Bouwfirma Bostoen heeft vrijdag de Eco Award 2012 gekregen uit de handen van staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit Melchior Wathelet. De Eco Award is een prijs voor de onderneming die op bouwbeurs Batibouw het meest milieuvriendelijke product voorstelt of de meest opvallende nieuwe ecologische productiemethode hanteert. Bostoen bouwt sinds 2009 enkel passiefhuizen.

De Eco Award beloont elk jaar een bouwbedrijf dat zich voor het leefmilieu inzet. Daarbij zijn niet alleen duurzaamheid, energie- en waterbesparing en de beperking van gevaarlijke stoffen criteria, ook de impact op de gezondheid van de mens is van tel.

De jury bestond dit jaar uit de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, de Bouwunie, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf en het Passiefhuis Platform.

Bostoen bouwt sinds 2009 enkel passiefhuizen, wat het concept betaalbaar maakt. De jury, onder toezicht van het directoraat-generaal Leefmilieu van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, vond daarom dat Bostoen gelauwerd mocht worden.
 
Voorts werd de firma beloond voor de aandacht voor de kwaliteit van de lucht binnenshuis via een doordacht ontwerp van ventilatiekanalen en filters.
 
Ook Isover en Schüco overtuigen
 
Er zijn nog twee laureaten. Isolatiebedrijf Isover overtuigde de jury onder meer met een nieuw type glaswol en inspanningen op bedrijfsniveau om energie- en waterverbruik te beperken.
 
Schüco, een bedrijf voor zonnepanelen, viel dan op met aanpasbare gevels met koeling, zonnewering, ventilatie en energiewinning door een folie met fotovoltaïsche cellen.
 
Tot slot kreeg GreenSun een eervolle vermelding omwille van de bijdrage van het bedrijf om jongeren te sensibiliseren inzake zonne-energie.