Herman De Croo ziet grote kans voor troonsopvolging in 2013
Foto: AP
De geruchten over een eventuele troonsafstand van koning Albert II ten voordele van zijn zoon, prins Filip lijken alsmaar meer vorm te krijgen. Uit een reactie van Herman De Croo tijdens het vtm-nieuws blijkt dat de geruchten wel eens werkelijkheid zouden kunnen worden. 'De politieke crisis heeft veel gevergd van de koning', aldus De Croo.

Volgens Le Soir circuleert een scenario waarbij de overdracht van het koningschap zich op 21 juli 2013 voltrekt.

Op de bewuste datum zou de dan 79-jarige Albert bijna dag op dag twintig jaar op de Belgische troon zitten.

Maar er spelen nog argumenten: 21 juli valt in een rustige politieke periode, het biedt de kans op een rustige overgang, de koning wordt er niet jonger op en sukkelt al enige tijd met zijn gezondheid.

Al is die 'rustige' periode relatief. Een jaar later, in 2014, zijn er federale en Vlaamse (en Waalse) verkiezingen.

Toch kan een andere factor nog opspelen, denkt de Franstalige krant. Haalt het republikeinse N-VA bij de lokale verkiezingen een monsterscore, dan zou het scenario herzien of minstens uitgesteld kunnen worden, luidt het in Le Soir.

De krant voorspelt dan een nieuwe crisis, waarbij Albert II opnieuw een verzoenende rol zou moeten spelen.

Zoals vaak bij dergelijke berichten over de troonsafstand heeft Le Soir nergens een enkele officiële bevestiging gekregen van de speculatie. Het Paleis ontkent het bericht.

'Prins Filip is goed voorbereid'

Belgisch politicus Herman De Croo reageerde in het vtm-nieuws op de geruchten. 'Er wordt inderdaad meer en meer gesproken over troonsafstand', verklaarde De Croo. 'Dat ligt niet in onze traditie. Bij ons dat nog zo goed als onbekend. Maar de politieke crisis heeft veel gevergd van de koning. Hij is nu ook al 77 jaar en de Kroonprins zal tegen 2013 goed voorbereid zijn.'

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in