Rustige Europese lentetop van start
Herman Van Rompuy en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt Foto: REUTERS
Omstreeks 18 uur is donderdag de tweedaagse lentetop van de 27 staats- en regeringsleiders van de Europese Unie begonnen. Hoofdschotel donderdagavond is de economische coördinatie in de eurozone en de hele Unie.

Met de bespreking van het Europees Semester voor economische coördinatie, het stimuleren van groei en het creëren van jobs, het kandidaat-lidmaatschap van Servië en de uitbreiding van de Schengenzone staan donderdagavond geen explosieve onderwerpen op de agenda van de leiders.

Het is weliswaar uitkijken of de Spaanse premier Mariano Rajoy de gesprekken op de toestand van de Spaanse schatkist zal brengen. Mogelijk zoekt hij bij de andere landen steun om de Europese begrotingsregels soepel toe te passen en niet meteen de weg van de sancties in te slaan.

Het is in dat opzicht ook afwachten wat de Nederlandse minister-president Mark Rutte zal zeggen. Ook hij wordt met een oplopend begrotingstekort geconfronteerd, maar maakt zich sterk dat zijn regering zich 'aan de Europese regels zal proberen te houden'.

Vrijdag snijden de leiders de toestand in Syrië en de eerste verjaardag van de Arabische Lente aan. Ze zullen het ook kort hebben over de internationale conferenties van de G8 en de G20 en de Rio+20-top over duurzame ontwikkeling, die later dit voorjaar plaatsvinden.

'Begrotingsdiscipline is niet het einddoel'

Premier Elio Di Rupo is blij dat op de Europese top over economische groei en de creatie van werkgelegenheid zal worden gesproken. 'Begrotingsdiscipline is noodzakelijk, maar is niet het einddoel', verklaarde hij bij zijn aankomt op de Europese top.

Vrijdagochtend ondertekenen 25 van de 27 staats- en regeringsleiders het in december overeengekomen begrotingsverdrag. Dat moet ervoor zorgen dat de ondertekenende landen geen (grote) begrotingstekorten meer boeken.

Di Rupo ziet het verdrag als een noodzakelijk voorwaarde om 'voor werkgelegenheid en economische groei te kunnen zorgen en onze burgers te kunnen verlichten'. 'Discipline is een middel om er weer bovenop te geraken.'

Nu is het weliswaar tijd voor meer actie, stelt Di Rupo. 'Morgen ondertekenen we het verdrag, maar ik wil dat alle 27 landen met evenveel overtuiging tekenen voor meer jobs, groei en solidariteit. Het is tijd voor concrete engagementen.'

Het gaat aan de tafel van de 27 onder meer over de brief die 12 lidstaten een Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso hebben gestuurd met voorstellen om de groei te stimuleren. 'Het is mijn bedoeling om hier vanavond zoveel mogelijk van die voorstellen goedgekeurd te krijgen', zei de Britse premier David Cameron bij het binnengaan.

Di Rupo, die de brief niet ondertekende, laakt het feit dat 'sommigen alles willen liberaliseren'. Hij ziet liever investeringen in onderzoek en ontwikkeling en in opleiding. 'Er is nog veel dat Europa kan doen', zei hij.

Voorbereidende stappen voor nieuwe hulp aan Griekenland

In de aanloop naar de Europese top maakten de ministers van Financiën van de eurozone een positieve balans op van het recente wetgevende werk in Griekenland. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds eisen extra besparingen en hervormingen op domeinen als pensioenen en belastinginning vooraleer het nieuwe reddingsplan gelanceerd kan worden.

De ministers hebben besloten enkele voorbereidende stappen te zetten voor de vrijmaking van nieuwe noodkredieten voor Griekenland. Voorzitter Jean-Claude Juncker beklemtoonde evenwel dat uitbetaling afhankelijk blijft van de inspanningen van de private schuldeisers van het noodlijdende euroland.