Dierenrechtenactivisten zijn erin geslaagd een bizarre Bulgaarse traditie, die hondsdolheid zou voorkomen, te dwarsbomen. Die traditie houdt in dat de lokale bewoners een hond rondjes laten draaien boven een rivier met behulp van een touw. De traditie is sinds 2006 bij wet verboden maar wordt nog steeds uitgevoerd.

Al honderden jaren hebben de lokale bevolking in de afgelegen stad Brodilovo in Bulgarije dat jaarlijkse voorjaarsritueel. Na het draaien laten de lokale bewoners de honden in het water vallen. De doodsbange honden bereiken zulke hoge snelheden dat wanneer ze op het water landden, ze niet in staat zijn om te zwemmen.

Verboden maar toch uitgevoerd

De heidense traditie is sinds 2006 bij wet verboden maar wordt nog steeds uitgevoerd. Maar het ritueel werd dit jaar tegengewerkt na een campagne van dierenrechtenactivisten om de wreedheid bloot te leggen.

Leden van de dierenrechtenorganisatie in Sofia bewaakten vorig weekend de oevers van een rivier om ervoor te zorgen dat de lokale bevolking alle nieuwe richtlijnen volgden. Volgens die richtlijnen worden de honden gewoon in het water gegooid en kunnen ze veilig naar de oever zwemmen. 'Sommige van die tradities bestaan al meer  dan honderd jaar en dat verander je niet van de ene op de andere dag', verklaarde een woordvoerder van de burgemeester van het dorpje Petko. 'Je kan geen traditionele gewoonte stoppen met een eenvoudig regel.'

Opgelet, het filmpje bevat schokkende beelden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig