Open VLD: 'De Vlaamse regering denkt nog altijd dat ze met geld kan strooien'
Foto: © JULIEN WARNAND
De Vlaamse begroting is niet bestand tegen onverwachte tegenslagen in de toekomst. Dat vindt Open VLD-fractieleider Sas van Rouveroij. Open VLD gaf nogmaals kritiek op de het derde VRT-net en vindt de extra inkomsten die De Lijn zal genereren onvoldoende.

'De Vlaamse regering heeft nog altijd de indruk dat ze rustig met geld kan strooien', zei Van Rouveroij op Radio 1 over het derde VRT-net. Dat net werd niet opgenomen in de besparingsplannen van de Vlaamse regering.

Ook over de kindpremie is Open VLD ongerust. De Vlaamse regering stelt de kindpremie één jaar uit, Open VLD wil dat ze wordt afgeschaft. 'Uitstel, vrees ik, is nog geen afstel. Wij zullen erop blijven hameren dat Vlaanderen niet gediend is met kindpremies mr met structurele maatregelen.'

Open VLD is ook van mening dat de 0,5 procent extra inkomsten waar De Lijn voor moet zorgen, niet volstaan. 'Dat lijkt mij niet het opruimen van het puin dat het gratisbeleid heeft achtergelaten.'

Over het verminderen van het aantal ambtenaren met 6 procent is Van Rouveroij eveneens sceptisch. 'Vlaanderen had in het oorspronkelijke bestuursakkoord al gezegd 5 procent van de ambtenaren te laten afvloeien. Laat ze eerst doen wat ze beloofd hebben.' Volgens Van Rouveroij is het aantal ambtenaren voorlopig nog maar met 1 procent gedaald.

'Ik vrees dat we hier over een aantal maanden opnieuw moeten praten over een begroting die enkele honderden miljoenen euro in het rood gaat', stelt Van Rouveroij.

'Portefeuille is niet Vlaams of Belgisch'

Van Rouveroij snapt niet dat de regering geen buffers wil aanleggen, en denkt dat het vooral de N-VA is die zich daartegen kantte. 'N-VA wil geen reserves aanleggen, omdat wat goed is voor de Vlamingen, ook wel eens goed zou kunnen zijn voor de Belgen. Maar de mensen hun portefeuille is niet Vlaams of Belgisch.'

'Minister-president Peeters heeft in zijn septemberverklaring heel mooi gezegd: laten we het onverwachte verwachten. Als Peeters dat echt meende, moet hij ook provisies aanleggen, aldus Van Rouveroij.

De fractieleider van Open VLD meent dat de Vlaamse begroting niet gewapend is tegen de rampspoed die er zit aan te komen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig